Ιδιαίτερα κρίσιμο είχε χαρακτηριστεί το πρώτο εκλογικό τεστ του Φρανσουά Ολάντ, έπειτα από 22 μήνες στην εξουσία, όμως οι γάλλοι πολίτες, στον χθεσινό πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών έδειξαν διάθεση να τον τιμωρήσουν, δίνοντας προβάδισμα στην Κεντροδεξιά, εδραιώνοντας, παράλληλα, το ακροδεξιό, λεπενικό Εθνικό Μέτωπο (FN) ως μία υπολογίσιμη πολιτική δύναμη.

Η πρώην υπουργός της κεντροδεξιάς Ναταλί Κοσιουκό-Μοριζέ κατέλαβε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στο Παρίσι έναντι της υποψηφίας των Σοσιαλιστών Αν Ινταλγκό, για την οποία το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί σημαντική αποτυχία.

Ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου, Στιβ Μπριουά κατέλαβε την πρώτη θέση με πάνω από το 50,3% των ψήφων στην πόλη Ενάν-Μπομόν και φέρεται να κερδίζει από τον πρώτο γύρο, ενώ οι υποψήφιοι του κόμματος αυτού προηγούνται στις πόλεις Μπεζιέ, Αβινιόν και Περπινιάν.

Οι Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ οδεύουν να χάσουν σε πόλεις όπως η Ρενς, η Σεντ Ετιέν, η Αμιέν και το Πο. Ένας αντίστοιχος δεύτερος γύρος είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει πολιτικό «σεισμό» στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα, ανασχηματισμό, ενώ θα κλόνιζαν τις μεταρρυθμίσεις με τις οποίες ο Ολάντ θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η ακροδεξιά γενικά κατέγραψε σημαντική επιτυχία, παρότι το FN συμμετείχε σε συγκριτικά περιορισμένο αριθμό δήμων στις εκλογές. Σύμφωνα με μια έρευνα της BVA για την εφημερίδα Le Parisien Aujourd'hui κατέλαβε το 7% στις πόλεις με τουλάχιστον 3500 κατοίκους (από 0,9% το 2008). Η Μαρίν Λε Πεν μίλησε για «μια εξαιρετική σοδειά για το FN».

Η Δεξιά συνολικά κατέλαβε το 48% των ψήφων και η Αριστερά περιορίστηκε στο 43%, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Το κεντροδεξιό κόμμα Ένωση για Ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) έκανε λόγο για μια «μεγάλη νίκη».

Οι Σοσιαλιστές αντέδρασαν έντονα στην αύξηση του ποσοστού του Εθνικού Μετώπου. «Η θέση του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι πολύ σαφής: θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εμποδίσουμε κάθε υποψήφιο του FN να κερδίσει έναν δήμο», ανέφερε η Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Ο ηγέτης του UMP Ζαν-Φρανσουά Κοπέ στο μεταξύ κάλεσε όσους ψήφισαν το FN να «μεταφέρουν την ψήφο τους» στους υποψηφίους του δικού του κόμματος στον δεύτερο γύρο.
Ο Κοπέ προέβλεψε μια ακόμη πιο «μεγάλη νίκη» για το UMP στον δεύτερο γύρο, σε μια ένδειξη ότι τα σκάνδαλα που πλήττουν το κόμμα του και τον πρώην πρόεδρο Σαρκοζί δεν είχαν τελικά την επίπτωση που πολλοί ανέμεναν.

Η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα χαμηλή στον πρώτο γύρο με το 60% των ψηφοφόρων να προσέρχονται στις κάλπες, από 66,5% το 2008.