Πλήθος Ελλήνων ομογενών όλων των ηλικιών, παρακολούθησαν χθες στην παρέλαση της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στο Μόντρεαλ, που πραγματοποιήθηκε με τελετάρχη τον δήμαρχο της πόλης Ντενί Κοντέρ. Παρά το πολικό ψύχος των -16 C τα παιδιά των ελληνικών σχολείων και τα μέλη των εθνικοτοπικών συλλόγων παρήλασαν με παλμό και ενθουσιασμό στη λεωφόρο Jean Talon όπου κυμάτιζαν οι ελληνικές σημαίες, μετατρέποντάς την σε μικρή Ελλάδα.
 
Προηγήθηκε η δοξολογία στο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Πάρκ Εξτένσιον, την οποία τέλεσε ο ιερατικός προϊστάμενος Δημήτριος Αντωνόπουλος, παρουσία του γενικού προξένου της Ελλάδας Θάνου Καφόπουλου, του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ Νικόλαου Παγώνη, του δημάρχου της πόλης του Μοντρεάλ Denis Coderre, του Αρχηγού του Κόμματος των Φιλελευθέρων στην Ομοσπονδιακή Βουλή Justin Trudeau, του βουλευτή Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Κεμπέκ Γεράσιμου Σκλαβούνου, της αντιδημάρχου και δημοτικής συμβούλου Μαίρης Ντέρου και άλλων επισήμων.
 
Ο γενικός πρόξενος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας τονίζοντας ότι η Ομογένεια του Μοντρεάλ, έχει σημαντικότατη θέση στο Χάρτη της Ελληνικής Διασποράς, διατηρώντας και ενισχύοντας την ελληνικότητά της με αιχμή του δόρατος την ορθόδοξη πίστη και την ελληνική παιδεία. «Η Ελλάδα στέκεται αρωγός παρά την κρίση, ενιχύοντας με κάθε τρόπο αυτόν τον αγώνα» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Καφόπουλος αναφέρθηκε , επίσης, στη μεγάλη έκθεση "Οι Έλληνες", στην οποία περισσότερα από 500 εκθέματα 22 ελληνικών μουσείων θα παρουσιασθούν, για πρώτη φορά, εκτός Ελλάδας, στο Μοντρεάλ τον Δεκέμβριο και εν συνεχεία στην Οττάβα, στο Σικάγο και στην Ουάσιγκτον.
 
Ακολούθησε ανοικτή δεξίωση στο Κοινοτικό Κέντρο που παρέθεσαν ο γενικός πρόξενος Θάνος Καφόπουλος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ, Νικόλαος Παγώνης.
 
Στο μεταξύ, σε επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο την Παρασκευή, παρουσία του δημάρχου, τιμήθηκε με τον τίτλο του « Έλληνα της Χρονιάς» ο Θεόδωρος Χαλάτσης, οδοντίατρος το επάγγελμα, για την πολυετή και αδιάκοπη προσφορά του στον Ελληνισμό.
 
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν αύριο, 25η Μαρτίου, ανήμερα της Εθνικής Εορτής, με την απονομή βραβείων από την Ελληνική Κοινότητα και το Γενικό Προξενείο σε μαθητές για την καλύτερη έκθεση πάνω στην «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη, ενώ παράλληλα θα τιμηθούν και οι 30 δάσκαλοι της ελληνικής γλώσσας για το έργο τους.

Μεγαλειώδης παρέλαση και στο Τορόντο για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Με τη συμμετοχή χιλιάδων Ελλήνων ομογενών πραγματοποιήθηκε και η μεγαλειώδης παρέλαση της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, στην ελληνοκρατούμενη λεωφόρο Ντάνφορθ του Τορόντο, την οποία παρακολούθησαν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι της πόλης, έλκοντας το μαζικό ενδιαφέρον των καναδικών μέσων ενημέρωσης. Παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Καναδά κ. Σωτήριος, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Δημήτρης Αζεμόπουλος, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αντώνης Αρτεμάκης και άλλοι επίσημοι της πολιτικής σκηνής του Οντάριο και του Καναδά.

Τρεις χιλιάδες μαθητές και μέλη των εθνικοτοπικών συλλόγων παρήλασαν με λεβεντιά και περηφάνεια στην καρδιά του Τορόντο τιμώντας την επέτειο της Εθνικής παλιγγενεσίας, ενώ χιλιάδες ελληνικές σημαίες κυμάτιζαν παντού παρά το πολικό ψύχος που έφτασε τους -15C.

Προηγήθηκε η τέλεση δοξολογίας στον καθεδρικό ναό του Αγίου Δημητρίου προξάρχοντος του Μητροπολίτη Καναδά κ. Σωτηρίου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο, Δημήτρης Αζεμόπουλος, ο οποίος τόνισε πως οι Ελληνες του 21 τόλμησαν να χαράξουν μια νέα πορεία με την επανάσταση, αποτελώντας παράδειγμα για την ανθρωπότητα.

 Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη μνήμη των ηρώων της Επανάστασης με τη συμμετοχή της πρωθυπουργού του Οντάριο, Κάθλιν Γουίν (Kathleen Wynne). Ακολούθησε πάνδημη εκδήλωση στην αίθουσα της Παμμακεδονικής 'Ενωσης, όπου συνέρρευσαν Ελληνες ομογενείς και νεολαία.

 Στο πανηγυρικό γκαλά του Σαββάτου, το τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο, Δημήτρης Αζεμόπουλος, στον οποίο απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου μέλους της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο από τον πρόεδρο της Κοινότητας Αντώνη Αρτεμάκη για την πενταετή υποδειγματική συμμετοχή του στα δρώμενα του Ελληνισμού του Τορόντο.