Οι αρχές της Δανίας πρέπει να βελτιώσουν την προστασία που παρέχουν στα παιδιά των μεταναστών, με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα τους, επισημαίνει ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νίλς Μούιζνιεκς σε έκθεση του που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα.

Με βάση όσα διαπίστωσε κατά την επίσκεψη του στην Δανία (19η - 21η Νοεμβρίου 2013), ο Επίτροπος σημείωσε οι αρχές της χώρας θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης οι οποίες αφορούν παιδιά μεταναστών πραγματοποιούνται με θετικό και ανθρώπινο τρόπο .

«Αυτό περιλαμβάνει την επέκταση του δικαιώματος στην οικογενειακή επανένωση σε παιδιά μεταναστών ηλικίας άνω των 14 , έτσι ώστε να συμμορφώνεται με τον ορισμό του παιδιού που προβλέπονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.

Αναφερόμενος στις συνθήκες ζωής των παιδιών μεταναστών που έχουν κάνει αιτήσεις ασύλου, ο Επίτροπος στηλίτευσε το γεγονός ότι αυτά τα παιδιά κρατούνται επ' αόριστον, ακόμη κι όταν οι εντολές απέλασης των γονέων τους δεν μπορούν να εφαρμοσθούν.

«Ακόμα κι αν οι υλικές συνθήκες διαβίωσης είναι επαρκείς , πολλά από αυτά τα παιδιά υποφέρουν από ψυχοκοινωνικές διαταραχές και άλλα προβλήματα που οφείλονται στη μακροχρόνια αβεβαιότητα . Η κατάσταση αυτή δύσκολα μπορεί να συμβιβαστεί με το δικαίωμα σε ένα βιοτικό επίπεδο ικανό να εξασφαλίσει την ανάπτυξη του παιδιού», τόνισε ο Επίτροπος Μούιζνιεκς.

Ο Επίτροπος υποστηρίζει ακόμη ότι «η κράτηση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο πρέπει να είναι ένα έσχατο μέτρο και για τη συντομότερη δυνατή περίοδο και δεν πρέπει ποτέ να εφαρμόζεται σε βάρος ευάλωτων προσώπων, όπως είναι τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία και τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων».

Δυστυχώς , αυτό δεν συμβαίνει ακόμη στη Δανία, καταλήγει ο Επίτροπος.