Τουλάχιστον 98 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο στο ναυάγιο πλοίου στη λίμνη Άλμπερτ, φυσικό σύνορο μεταξύ της Ουγκάντας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Το πλοίο μετέφερε κονγκολέζους μετανάστες από την Ουγκάντα στη ΛΔ Κονγκό, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

«Σαράντα ένας άνθρωποι διασώθηκαν, ενώ βρέθηκαν 98 πτώματα», ανακοίνωσε η HCR, προσθέτοντας ότι στο πλοίο μπορεί να επέβαιναν έως και 250 άνθρωποι. Το Σάββατο ο Τύπος στην Ουγκάντα είχε αναφέρει ότι 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο.
«Βάσει των πληροφοριών που έχουμε λάβει έως τώρα από την HCR, εκ μέρους των αρχών και των προσφύγων, διασώθηκαν 41 άνθρωποι και βρέθηκαν 98 πτώματα», αναφέρει η HCR εκφράζοντας φόβους ότι ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί.

Το πλοίο που ναυάγησε ήταν το ένα από τα δύο που αναχώρησαν το πρωί του Σαββάτου από την περιοχή Χόιμα, στην ανατολική ακτή της λίμνης και μετέφερε πρόσφυγες που επέστρεφαν στα μέρη τους με δική τους πρωτοβουλία.

Η HCR αναφέρει ότι οι επιζήσαντες φιλοξενούνται στην περιοχή Μπουντιμπούγκο, βορειοδυτικά της λίμνης και τη μέριμνά τους ανέλαβαν οι αρχές της Ουγκάντας, η HCR και οι εταίροι της, κυρίως σε επίπεδο «παροχής ψυχολογικής υποστήριξης».

Η αναγνώριση των θυμάτων από συγγενείς που έφθασαν από τη ΛΔ Κονγκό συνεχίζεται στο νοσοκομείο της περιοχής, προσθέτει η Ύπατη Αρμοστεία.