Παρά τις ανακοινώσεις του μαλαισιανού πρωθυπουργού, ο οποίος είπε πως η πτήση ΜΗ 370 της Malaysia Airlines «τέλειωσε τον Ινδικό Ωκεανό», τα ερωτήματα για την τύχη του Boeing παραμένουν, με την Κίνα να αμφισβητεί τα συμπεράσματα των ερευνητών. 

Στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας έδωσε Συνέντευξη Τύπου, ύστερα από τον εντοπισμό δύο αντικειμένων στον νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Ειδικότερα, ο Νατζίμπ Ραζάκ  είπε: «Επικοινώνησε μαζί μας η βρετανική εταιρεία Inmarsat που διαχειρίζεται τον δορυφόρο και με βάση τα νέα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το τελευταίο στίγμα του χαμένου Boeing ήταν στη μέση του Ινδικού Ωκεανού, δυτικά του Περθ. Πρόκειται γα μια απομακρυσμένη περιοχή, μακριά από οποιοδήποτε σημείο προσγείωσης. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η χαμένη πτήση τέλειωσε στον Ινδικό Ωκεανό. Θα δώσουμε περισσότερες πληροφορίες αύριο».

Το ασθενές σήμα που εντόπισε η Inmarsat έδειξε επίσης ότι το αεροπλάνο πετούσε για περίπου έξι ώρες, όμως οι αρχικές αναλύσεις δεν μπόρεσαν παρά να τοποθετήσουν το τελικό του σήμα σε έναν από τους δύο άξονες, τον βόρειο και τον νότιο, όπου διεξάγονταν οι έρευνες τις τελευταίες ημέρες. Ο Ράζακ σημείωσε ότι η εταιρεία συνεχίζει την ανάλυση των στοιχείων.

Στο μεταξύ το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι ζητεί από τη Μαλαισία να του δώσει όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία που διαθέτει για το Boeing μετά την ανακοίνωση του μαλαισιανού πρωθυπουργού.

«Η Κίνα έχει ήδη ενημερωθεί από τη Μαλαισία για την ανακοίνωση και της δίνουμε μεγάλη προσοχή», αναφέρει η ανακοίνωση το υπουργείου.

«Η Κίνα έχει ήδη ζητήσει από τη Μαλαισία να της προσφέρει επιπλέον πληροφορίες και στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό», επισημαίνει η ανακοίνωση, ενώ προσθέτει ότι το Πεκίνο ελπίζει να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις αναζήτησης του αεροσκάφους.

Από την πλευρά της, η Boeing, κατασκευάστρια εταιρεία του αεροσκάφους της Malaysia, ανακοίνωσε: «Η Boeing δηλώνει τη βαθιά της θλίψη για την ανακοίνωση του Μαλαισιανού Πρωθυπουργού. Οι σκέψεις μας και τα βαθιά μας συλλυπητήρια συνεχίζουν να είναι με τις οικογένειες και τους αγαπημένους των επιβατών. Η Boeing συνεχίζει να υπηρετεί ως τεχνικός σύμβουλος στο αμερικανικό συμβούλιο εθνικών μεταφορών».

Την ίδια ώρα, οι συγγενείς των επιβατών μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στην Αυστραλία με πτήσεις τσάρτερ. Όπως επεσήμανε και ο μαλαισιανός πρωθυπουργός, «ήδη οι αερογραμμές έχουν ενημερώσει τους συγγενείς των θυμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις. Αυτά τα νέα είναι συγκλονιστικά. Αυτές τις δύσκολες στιγμές πρέπει να σεβαστούμε το πένθος των συγγενών των θυμάτων».

Σύμφωνα με το NBC, οι Μαλαισιανές Αερογραμμές ενημέρωσαν τους συγγενείς των 239 επιβαινόντων με ένα μήνυμα, το οποίο ανέφερε:

«H Malaysia Airlines ανακοινώνει με λύπη ότι πρέπει να υποθέσουμε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η πτήση MH370 χάθηκε και ότι δεν υπάρχουν επιζώντες μεταξύ των επιβαινόντων. Οπως θα ακούσετε από τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας, πρέπει να αποδεχθούμε τις ενδείξεις που δείχνουν ότι το αεροσκάφος κατέπεσε στο νότιο Ινδικό Ωκεανό».

Μετά την ανακοίνωση σημειώθηκαν σκηνές υστερίας στο ξενοδοχείο του Πεκίνου όπου έχουν καταλύσει πολλοί από τους συγγενείς των 153 κινέζων επιβατών.

Άνθρωποι έκλαιγαν, θρηνούσαν και κάποιοι λιποθύμησαν. Μια γυναίκα φώναξε: «Δεν είναι δυνατόν, δεν είναι δυνατόν».

Ένας ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι είδε να μεταφέρουν με φορεία τουλάχιστον 4 ανθρώπους.

«Πραγματικά κατανοώ ότι δεν υπάρχουν λόγια, για να παρηγορήσουν τα μέλη των οικογενειών της πτήσης MH370. Όλος ο κόσμος είναι μαζί σας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Μεταφορών και Άμυνας της Μαλαισίας, Χισαμουντίν Χουσεΐν.

Νωρίτερα ο υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν δύο αντικείμενα, νοτιοδυτικά του Περθ της Αυστραλίας. 

Τα αντικείμενα έχουν περιγραφεί ως «γκρι ή πράσινα στρογγυλά αντικείμενα» και «ένα πορτοκαλί ορθογώνιο αντικείμενο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ.

 

Όπως είπε ο ανώτατος αξιωματούχος της Μαλαισίας, τα αντικείμενα αναμένεται να ανασυρθούν μέσα στις επόμενες ώρες ή και αύριο, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Να σημειωθεί ότι αυτά τα αντικείμενα είναι ξεχωριστά από εκείνα που αναφέρθηκαν ότι εντόπισε κινεζικός δορυφόρος περίπου στην ίδια περιοχή. 

Η πτήση MH370 της Malaysia Airlines εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου, περίπου μία ώρα αφού απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με κατεύθυνση το Πεκίνο. Στο αεροπλάνο βρίσκονταν 227 επιβάτες και 12 μέλη του πληρώματος.