Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συναντιέται σήμερα με τα πέντε παιδιά του και στενούς συνεργάτες του για να λάβει τις τελικές του αποφάσεις σχετικά με τις ευρωεκλογές.

Είναι σαφές πλέον ότι ο ίδιος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος, αλλά θα πρέπει να αποσαφηνισθεί αν δίπλα στο σύμβολο του κόμματός του, Φόρτσα Ιτάλια, θα εμφανίζεται και το όνομα του Μπερλουσκόνι, ή αν, ως εναλλακτική, πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα κάποιο από τα παιδιά του.

Όλα έδειχναν αρχικά ότι θα μπορούσε να κατέβει στην πολιτική αρένα η μεγαλύτερη κόρη του, Μαρίνα αλλά τις τελευταίες εβδομάδες τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι είναι η 29χρονη Μπάρμπαρα, η θυγατέρα του Μπερλουσκόνι η οποία εργάζεται στην ποδοσφαιρική ομάδα της Μίλαν, η οποία θα ήθελε να αρχίσει να αποκτά εμπειρία στον χώρο της πολιτικής, με μια θητεία στο ευρωκοινοβούλιο.

Ο ιταλός κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός, με νέες δηλώσεις του, θέλησε να διαψεύσει ότι τα παιδιά του ετοιμάζονται να αναλάβουν την ηγεσία της «Φόρτσα Ιτάλια». Παρά ταύτα, καμία οριστική απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί και όλα τα σενάρια θεωρούνται πιθανά.

Οι υπεύθυνοι των μεγαλύτερων ιταλικών εταιριών δημοσκοπήσεων πάντως τονίζουν ότι αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν είναι παρών, με κάποιο τρόπο, στο ψηφοδέλτιο του κόμματός του, η Φόρτσα Ιτάλια, στις ευρωεκλογές του Μαΐου, κινδυνεύει να λάβει λιγότερο από το 20% των ψήφων. Μια αρνητική επίδοση που θα προκαλούσε, πιθανότατα, επιπλέον εντάσεις μεταξύ των «δελφίνων» που ελπίζουν να τον διαδεχθούν.

«Ο Μπερλουσκόνι έχει έναν μόνον τρόπο να παραμείνει πάνω από το 20%. Να στείλει με ξεκάθαρο και αδιάψευστο τρόπο το μήνυμα ότι παρά τα δικαστικά προβλήματα, συνεχίζει να ελέγχει και να καθορίζει την στρατηγική γραμμή του κόμματός του. Διαφορετικά μπορεί να αρχίσει η πραγματική πτώση», δηλώνει ο Ρομπέρτο Βέμπερ, επικεφαλής του δημοσκοπικού ινστιτούτου Ixè.