Οι σύροι εξεγερμένοι, έπειτα από μια σειρά ηττών, σημείωσαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μία σημαντική νίκη θέτοντας υπό τον έλεγχό τους ένα συνοριακό πέρασμα με την Τουρκία στην επαρχία της Λαττάκειας, προπύργιο της συριακής κυβέρνησης.

Οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι εξεγερμένοι και οι σύμμαχοί τους ήρθαν από την Τουρκία για να επιτεθούν στο συνοριακό πέρασμα Κάσαμπ, ένα από τα δύο επίσημα συνοριακά περάσματα προς τη γειτονική χώρα που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του τακτικού στρατού.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι αντάρτες «ελέγχουν την κεντρική πλατεία (του χωριού) Κάσαμπ. Σημειώνονται μάχες στην περιφέρεια, όμως οι εξεγερμένοι έχουν καταλάβει το χωριό», που βρίσκεται 6 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

«Έχουν επίσης θέσει υπό τον έλεγχό τους το συνοριακό πέρασμα», σημείωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Οι εξεγερμένοι είχαν ξεκινήσει την επιχείρηση για την κατάληψη του Κάσαμπ την Παρασκευή. Στο μεταξύ αεροπλάνα και ελικόπτερα του τακτικού στρατού έχουν εξαπολύσει πολλές επιθέσεις εναντίον θέσεων των εξεγερμένων.

Από την πλευρά της μια πηγή των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι η κατάσταση στην περιοχή «δεν είναι ξεκάθαρη, οι μάχες συνεχίζονται και καμία από τις πλευρές δεν έχει θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της το χωριό».

Τουλάχιστον 130 άνδρες και από τις δύο πλευρές σκοτώθηκαν στις μάχες το Σάββατο και την Κυριακή, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Τα πέντε χωριά που αποτελούν το καντόνι του Κάσαμπ μετρούν 5.000 κατοίκους, τα δύο τρίτα των οποίων είναι Αρμένιοι και το ένα τρίτο αλαουίτες, το δόγμα στο οποίο ανήκει ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.