Μετά τη σημαντική άνοδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, το σύνολο της αριστεράς αποφάσισε να συσπειρωθούν στον δεύτερο γύρο και θα αποσύρει τους υποψήφιούς της σε κάποιες περιπτώσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ.

Η απόφαση αυτή έχει στόχο να ενισχύσει τους υποψηφίους της δεξιάς έναντι αυτών του FN.

Αυτό θα συμβεί στην Ταρασόν και στη Σεν Ζιλ, δύο πόλεις στη νότια Γαλλία, επεσήμανε ο Ντεζίρ. Στην πρώτη πόλη το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 10% που απαιτείται και αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο.

Στη Σεν Ζιλ, η απόφαση αφορά στην απόσυρση της υποψηφιότητας του απερχόμενου σοσιαλιστή δημάρχου, ο οποίος στον πρώτο γύρο ήρθε στην τρίτη θέση με 23,14%, πίσω από το FN (42,57%) και τη δεξιά (25,36%).

Πρέπει «να κάνουμε τα πάντα για να εμποδίσουμε το FN να πάρει τις πόλεις», υπογράμμισε ο Ντεζίρ.

Παράλληλα, τα κόμματα της αριστεράς συμφώνησαν να συσπειρωθούν ενόψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών την Κυριακή.

«Μαζί, αποφασίσαμε την πιο ευρεία συσπείρωση και καλώ να υπάρξει παντού αυτή η συσπείρωση και η ένωση των (εκλογικών) λιστών της αριστεράς. Διότι αυτή είναι η προϋπόθεση για την κινητοποίηση την επόμενη Κυριακή, είναι η προϋπόθεση για τη νίκη και κυρίως προϋπόθεση για τη δράση για χάρη των συμπολιτών μας για τα έξι επόμενα χρόνια», διευκρίνισε.