Μαζί με τον βασιλιά Χουάν Κάρλος και τις μεγάλες προσωπικότητες της δημοκρατίας, οι Ισπανοί αποτίουν σήμερα φόρο τιμής στον Αδόλφο Σουάρεθ, τον πρώτο πρωθυπουργό μετά τη δικτατορία του Φράνκο που πέθανε χθες σε ηλικία 81 ετών και η σορός του εκτίθεται σε προσκύνημα σε παρεκκλήσι στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το φέρετρο καλυμμένο με την ισπανική σημαία, μεταφέρθηκε από οκτώ στρατιώτες και εισήλθε από τη μεγάλη Πύλη των Λεόντων του Κογκρέσου, που άνοιξε κατ' εξαίρεση, για να τοποθετηθεί σε αίθουσα διακοσμημένη με στεφάνια.

Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες κόσμου περίμεναν να υποκλιθούν μπροστά στη σορό, χειροκροτούσαν κατά τη διέλευση της νεκροφόρας. Στα χείλη όλων η ίδια φράση: "Είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός που γνώρισε ποτέ η Ισπανία".

Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος, ο οποίος ηγήθηκε της δημοκρατικής μετάβασης της χώρας έχοντας στο πλευρό του τον Αδόλφο Σουάρεθ, μετά το θάνατο του Φρανθίσκο Φράνκο 20 Νοεμβρίου του 1975 και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες δικτατορίας, έφθασε συνοδευόμενος από τη βασίλισσα Σοφία για να αποτίσει φόρο τιμής στον άνθρωπο που χαρακτήρισε χθες "πιστό φίλο και εξαίρετο συνεργάτη".

Στις πύλες του Κογκρέσου, τη σορό την οποία συνόδευε η οικογένεια υποδέχθηκαν ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και δίπλα του οι τρεις πρώην επικεφαλής δημοκρατικών κυβερνήσεων που είναι εν ζωή: ο σοσιαλιστής Φελίπε Γκονθάλεθ, ο Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και ο συντηρητικός Χοσέ Μαρία Αθνάρ υποδέχτηκαν τη σορό την οποία συνόδευε η οικογένεια.

"Ποτέ ξανά δεν θα έχουμε πρωθυπουργό σαν αυτόν. Τον κατέστρεψαν επειδή δεν ήταν ούτε της δεξιάς ούτε της αριστεράς. Ήταν πολύ τίμιος", δήλωσε η Μαρία Ντολόρες Καρμόνα Γκονθάλες, μια 68χρονη συνταξιούχος.