Η Βουλγαρία τάσσεται κατά της αναγνώρισης της νομιμότητας του δημοψηφίσματος για ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συντονιστικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις, εκτός του εθνικιστικού κόμματος «Ατάκα», υποστήριξαν την προγραμματισμένη αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία, ως «σημαντικό βήμα στην κατεύθυνσης της εγγύησης της ειρηνικής επίλυσης της διαμάχης και της προστασίας της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη διεθνή κοινότητα», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, του γραφείου του Πλέβνελιεφ.

Η πολιτική ηγεσία της Βουλγαρίας εξέφρασε επίσης υποστήριξη στην υπογραφή του πολιτικού σκέλους της Συμφωνίας Σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ όπως και της προοπτικής για υπογραφή και της οικονομικής συμφωνίας σύνδεσης, ύστερα από τη διεξαγωγή ελεύθερων προεδρικών εκλογών στη χώρα, όπως αναφέρεται.

Αφού κάλεσε τις ουκρανικές αρχές να σέβονται τα νόμιμα δικαιώματα όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των 300.000 κατοίκων της Ουκρανίας με βουλγαρικές ρίζες, η πολιτική ηγεσία της Βουλγαρίας τάχθηκε υπέρ της χάραξης ενιαίας πολιτικής της ΕΕ για την Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι δήλωσε στον Τύπο μετά τη συνεδρίαση, ότι είναι μικρή η πιθανότητα για επιβολή οικονομικών κυρώσεων ευρείας κλίμακας εναντίον της Ρωσίας.