Συνάντηση πραγματοποιεί αυτήν την ώρα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρέι Ντεστσίτσια στο περιθώριο της Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια στη Χάγη, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ και μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι δύο άνδρες συνομιλούν «ενώπιος ενωπίω» σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Η ίδια παρουσίασε μία φωτογραφία που εικονίζει τους δύο υπουργούς να κάθονται σε ένα τραπέζι, λίγο πριν από μια συνέντευξη τύπου που επρόκειτο να παραχωρήσει ο Λαβρόφ.

Πρόκειται για την πρώτη διπλωματική επαφή δύο τόσο υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών από την έναρξη της κρίσης η οποία έγινε «μετά το αίτημα της ουκρανικής αποστολής» σύμφωνα με μια πηγή της ρωσικής αποστολής.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρέι Ντεστσίτσια είχε δηλώσει σήμερα ότι ήλπιζε να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του για να βρουν «μια ειρηνική λύση» στην ουκρανική κρίση.

Νέες αμερικανικές πιέσεις 

Νωρίτερα ο ρώσος ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. 

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρντμεντ, ο κ. Κέρι εξέφρασε «έντονη ανησυχία του» για τη μαζική συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα και κάλεσε τη Μόσχα να επιδιώξει διάλογο με την Ουκρανία.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρντμεντ, ενθάρρυνε επίσης τους Ρώσους να αποκλιμακώσουν την κατάσταση και επισήμανε πως μπορεί να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις αν η Ρωσία συνεχίσει να κάνει βήματα κλιμάκωσης, όπως είπε ο ίδιος αμερικανός αξιωματούχος.