Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επιθυμεί μια πολιτική λύση στο ζήτημα της Ουκρανίας και επιβεβαίωσε ότι στην ουκρανική κρίση τάσσεται υπέρ της τήρησης της αρχής της εθνικής κυριαρχίας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια που διεξάγεται στη Χάγη της Ολλανδίας, δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες σε γενικές γραμμές είναι πολύ πιο πρόθυμες να κινηθούν στην κατεύθυνση της χρήσης επιθετικών, τιμωρητικών δράσεων όπως είναι η επιβολή κυρώσεων» είπε ο αμερικανός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει κάποια διάσταση απόψεων με την Κίνα.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου συμπλήρωσε όμως ότι το Πεκίνο έχει τονίσει με έμφαση ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα είναι απαράβατες αρχές του διεθνούς συστήματος. «Πιστεύουμε ότι οι Κινέζοι ήταν πολύ σαφείς στις εκφράσεις τους υποστηρίζοντας την αποκλιμάκωση και την πολιτική διευθέτηση με τη γενική δέσμευσή τους υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των εθνικών κρατών συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας», είπε ο Μπεν Ρόουντς.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανέφερε στον πρόεδρο Ομπάμα πως το Πεκίνο υποστηρίζει τις «εποικοδομητικές προσπάθειες» της διεθνούς κοινότητας για την βελτίωση της κατάστασης στην Ουκρανία. Όπως επίσης μετέδωσε το Νέα Κίνα, ο πρόεδρος της Κίνας ανέφερε στον αμερικανό ομόλογό του ότι η πολιτική διευθέτηση για την Ουκρανία πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των πλευρών.