Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη 

Έστω και την ύστατη ώρα ο γαλλικός πολιτικός κόσμος θα επιχειρήσει να ανατρέψει όσο αυτό γίνεται τη μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς όπως αυτή καταγράφηκε στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή. 

Το τσουνάμι «Μπλε Μαρίν» σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του και με δεδομένο το πολύ υψηλό ποσοστό αποχής που έφτασε το 36% έδωσε ένα γερό χαστούκι στους γάλλους κυβερνώντες τιμωρώντας τη μετριοπαθή έως αδιάφορη πολιτική που ασκούν. 

Ενδεικτικό της επιτυχίας της ακροδεξιάς εκστρατείας είναι πως η πόλη Ενέν-Μπομόν βόρειο-δυτικά, πέρασε για πρώτη φορά από το 1950 από τα χέρια των σοσιαλιστών στους ακροδεξιούς με 50, 26%. Ακόμα και η Μαρίν Λεπέν, μίλησε για «ιστορική αναπάντεχη νίκη, που υποδηλώνει το τέλος της πόλωσης της πολιτικής ζωής από τα δύο πρώτα κόμματα» και υπογράμμισε τον ρόλο που έχει να παίξει πλέον το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία.

Ο γαλλικός Τύπος χθες με πηχυαίους τίτλους σκιαγραφούσε το πολιτικό σκηνικό έτσι όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά το κλείσιμο της κάλπης.  

«Δημοτικές: η απόρριψη», ήταν ο τίτλος της Φιγκαρό με φόντο την φωτογραφία του Ολάντ την ώρα που ψήφιζε, «Τιμωρήθηκε» ήταν ο τίτλος της Παριζιέν, με μια παρόμοια φωτογραφία, «Ψήφος δυσπιστίας» ήταν το σχόλιο της Ουμανιτέ. Η Λιμπερασιόν στάθηκε στην άνοδο του Εθνικού Μετώπου με πρωτοσέλιδο τίτλο: « Τρόμος πάνω από τις πόλεις» με φωτογραφία της Μαρίν Λεπέν.

Όπως σημειώνουν οι εφημερίδες για έναν πρόεδρο ο οποίος είχε μετατρέψει τον «κατευνασμό» σε πολιτική του πυξίδα ύστερα από πέντε χρόνια σαρκοζισμού, τα αποτελέσματα αυτού του πρώτου γύρου αποτελούν ένα ηχηρό καμπανάκι.

Μετά την πανωλεθρία του πρώτου γύρου τα κόμματα της γαλλικής Αριστεράς αποφάσισαν να συσπειρωθούν απέναντι στο Εθνικό Μέτωπο. Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αρλέμ Ντεζίρ, η απόφαση αυτή έχει στόχο να ενισχύσει τους υποψηφίους της δεξιάς έναντι αυτών του Εθνικού Μετώπου.

Αυτό θα συμβεί στην Ταρασόν και στη Σεν Ζιλ, δύο πόλεις στη νότια Γαλλία, επεσήμανε ο Ντεζίρ. Στην πρώτη πόλη το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 10% που απαιτείται και αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο.

Στη Σεν Ζιλ, η απόφαση αφορά στην απόσυρση της υποψηφιότητας του απερχόμενου σοσιαλιστή δημάρχου, ο οποίος στον πρώτο γύρο ήρθε στην τρίτη θέση με 23,14%, πίσω από το ΕΜ (42,57%) και τη δεξιά (25,36%).

Για να εξαχθούν πάντως ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να ολοκληρωθεί και ο δεύτερος γύρος  και αν  επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό,τότε όπως εκτιμάται,  ο γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να επιχειρήσει με έναν ευρύ ανασχηματισμό να δώσει μια απάντηση στη δυσφορία του πληθυσμού.