Η απογραφή πληθυσμού,νοικοκυριών και κτηρίωνστο Κόσοβο που προγραμματίζεται για τις 1-15 Απριλίου,ενδέχεται να αναβληθεί για το φθινόπωρο,σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Πρίστινας «Ζέρι».

Οι αρμόδιοι για την απογραφή του πληθυσμού,αντιμετωπίζουν απρόβλεπτα προβλήματα και, έτσι, λόγω «ασαφειών και αντιρρήσεων» είναι πιθανή η αναβολή,σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Αν οι οργανωτές της απογραφής παραμείνουν στην αναγγελθείσα ημερομηνία του Απριλίου, θα πρέπει να λάβουν την έγκριση από το διευθυντή της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUROSTAT) για την εξωτερική συνεργασία, επικοινωνία και τους βασικούς δείκτες Πίτερ Έβερερς, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στην Πρίστινα.

Ο διευθυντής της EUROSTAT θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και με αξιωματούχους της Κεντρικής Επιτροπής για την απογραφή πληθυσμού.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για την Υποστήριξη Προγραμμάτων (UNOPS) αναμένεται να διεξάγει την απογραφή στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές, στις οποίες πλειοψηφούν οι Σέρβοι η απογραφή θα διεξαχθεί από τους θεσμούς του Κοσόβου.

Οι Σέρβοι του Κοσόβου είναι αντίθετοι στην απογραφή, αν διεξαχθεί από την κυβέρνηση του Κοσόβου και ζητούν να αναλάβει τη διαδικασία το UNOPS.

Μερίδα της αντιπολίτευσης στο Κόσοβο επίσης εκφράζει αντιρρήσεις στην απογραφή του πληθυσμού με τον τρόπο με τον οποίο έχει ανακοινωθεί, υποστηρίζοντας ότι έτσι γίνεται αποδεκτή διχοτόμηση του Κοσόβου, μετέδοσε ο σερβικός ραδιοτηλεοπτικό σταθμός B92.

Η πρώην υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και στέλεχος της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου Μελιχάτα Τρμκόλι,ανέφερε ότι με το διαχωρισμό των υπηρεσιών που θα διεξάγουν την απογραφή στο βόρειο και στο υπόλοιπο τμήμα του Κοσόβου, η κυβέρνηση συνειδητά ή άθελά της νομιμοποιεί τη διαίρεση.