current views are: 1

26 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση08:50

Βρυξέλλες: Λήξη συναγερμού για το πακέτο σε λεωφορείο

Έληξε ο συναγερμός που είχε σημάνει στις Βρυξέλλες, μετά τον εντοπισμό ύποπτου πακέτου σε λεωφορείο, ανήμερα της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

 

Δημοσίευση 08:50’
αρθρο-newpost

Έληξε ο συναγερμός που είχε σημάνει στις Βρυξέλλες, μετά τον εντοπισμό ύποπτου πακέτου σε λεωφορείο, ανήμερα της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

 

Έληξε ο συναγερμός που είχε σημάνει στις Βρυξέλλες, μετά τον εντοπισμό ύποπτου πακέτου σε λεωφορείο, ανήμερα της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι το πακέτο δεν περιείχε κάτι επικίνδυνο.

H επίσκεψη Ομπάμα

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες το βράδυ και για 24 ώρες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ. Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος Ομπάμα επισκέπτεται την πρωτεύουσα των ευρωπαϊκών θεσμών και έδρα του ΝΑΤΟ, η οποία τελεί υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρυ και τον Εμπορικό Αντιπρόσωπο Μάικ Φόρμαν, θα βρεθεί στο κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ για δύο περίπου ώρες. Κατά τη διάρκεια του ευρω-αμερικανικού γεύματος εργασίας, στο οποίο από ευρωπαϊκής πλευράς θα συμμετάσχει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάθριν ‘Αστον και ο επίτροπος Εμπορίου Κάρελ Ντε Γκουχτ, οι συζητήσεις θα εστιάσουν σε τρία βασικά ζητήματα: στην οικονομική ατζέντα και τις συνομιλίες για μια διατλαντική συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων (ΤΤΙΡ) , στη συνεργασία σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας και στις παγκόσμιες προκλήσεις (κλιματικές αλλαγές και ενέργεια).

Ωστόσο, η ουκρανική κρίση και οι τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία στον απόηχο της προσάρτησης της Κριμαίας είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών ΕΕ-ΗΠΑ για την παγκόσμια σταθερότητα και ασφάλεια . Στις 24 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε ότι το ζήτημα αυτό θα είναι στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης. Έτσι, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες όλοι θεωρούσαν ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στο Ιράν, σήμερα η Σύνοδος ΕΕ-ΗΠΑ θα επικεντρωθεί στην κατάσταση στην Ουκρανία.

Κανείς δεν αμφιβάλλει εξάλλου ότι η κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση και η κατάσταση στην Ουκρανία θα είναι στο επίκεντρο της ομιλίας του προέδρου Ομπάμα σήμερα το απόγευμα στο Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών, ΒΟΖΑR και ενώπιον δύο χιλιάδων προεπιλεγμένων καλεσμένων.

Το πρωί ο Πρόεδρος Ομπάμα θα παραβρεθεί σε μνημόσυνη δέηση που θα τελεστεί στο αμερικάνικο στρατιωτικό νεκροταφείο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, στο Βάρενγκεμ της Φλάνδρας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα μεταβεί στο νεκτροταφείο με κομβόι εννέα ελικοπτέρων.

Εν τω μεταξύ, δρακόντια είναι τα μέτρα ασφαλείας στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, τόσο γύρω από την πλατεία Σουμάν όπου βρίσκεται το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο και γύρω από το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει ο αμερικανός πρόεδρος, στην περιοχή Λουίζα. Σύμφωνα με το ειδησιογραφικό πρακτορείο Belga, οι Βρυξέλλες έχουν χωριστεί σε τρεις περιμέτρους υψίστης ασφαλείας, ενώ η βελγική αστυνομία έχει κινητοποιήσει 1.500 αστυνομικούς, οι οποίοι μαζί με 200 αμερικανούς πράκτορες ασφαλείας και ελικόπτερα, επιβλέπουν την ασφάλεια του Μπαράκ Ομπάμα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο βελγικός Τύπος είναι ιδιαίτερα επικριτικός προς τις βελγικές αρχές για το κόστος της όλης διαδικασίας. Ωστόσο, οι βελγικές αρχές επισημαίνουν ότι το κόστος ασφαλείας δεν ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι τόσο περίπου είναι και το κόστος για την ασφάλεια των τελικών κυπέλλου του βελγικού ποδοσφαίρου.


σχετικα αρθρα