Οι ηγέτες των αραβικών κρατών απέρριψαν σήμερα κατά τη διάρκεια της συνόδου τους στο Κουβέιτ κάθε ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως «εβραϊκό κράτος», κάτι το οποίο απαιτεί η ισραηλινή κυβέρνηση προκειμένου να καταλήξει σε μια τελική συμφωνία ειρήνης με τους Παλαιστίνιους.

«Ανακηρύσσουμε επίσημα την πλήρη και κατηγορηματική άρνησή μας να αναγνωρίσουμε το Ισραήλ ως ένα Εβραϊκό Κράτος», αναφέρει η ανακοίνωση της συνόδου, επιρρίπτοντας παράλληλα στο Ισραήλ την ευθύνη για το αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι οι Άραβες πρέπει να αναγνωρίσουν τον εβραϊκό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ. Έχει καταστήσει την απαίτησή του αυτή ένα από τα κεντρικά ζητούμενα που θέτει για να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι η «ρίζα της σύγκρουσης» ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους είναι η αραβική άρνηση του εβραϊκού χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ και όχι η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το 1967.

Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες αρνούνται να το πράξουν καθώς θεωρούν ότι αυτό θα συνιστούσε υποχώρηση από πλευρά τους σε ό,τι αφορά κάτι που είναι ιερό γι' αυτούς, τη μνήμη της «Νάκμπα» (καταστροφής) των 760.000 Παλαιστίνιων που οδηγήθηκαν στην εξορία το 1948, όταν δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ, και το «δικαίωμά τους στην επιστροφή».

Οι Παλαιστίνιοι και πολλοί Άραβες ηγέτες θυμίζουν ότι έχουν ήδη αναγνωρίσει το Κράτος του Ισραήλ από το 1993 και σημειώνουν ότι αυτή η απαίτηση δεν τέθηκε ποτέ ούτε στην Αίγυπτο, ούτε στην Ιορδανία, δύο χώρες που έχουν συνάψει συμφωνίες ειρήνης με το Ισραήλ.