Η γαλλική κυβέρνηση θα "αφουγκραστεί τους Γάλλους" και θα "αντλήσει διδάγματα" από τα άσχημα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών, σημείωσε σήμερα κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρόεδρος "υπογράμμισε ότι χωρίς να περιμένει την Κυριακή, συμφωνεί να ακούσει τους Γάλλους", σημείωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, η οποία επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Ολάντ.

"Η κυβέρνηση οφείλει να αντλήσει ένα δίδαγμα από αυτές τις δημοτικές εκλογές, το οποίο είναι ότι πρέπει να εργαστεί για την αναδιάρθρωση αυτής της χώρας με μεγαλύτερη ταχύτητα, μεγαλύτερη ισχύ, μεγαλύτερη συνοχή και κοινωνική δικαιοσύνη", σημείωσε, μετά το "χαστούκι" που δέχθηκε η σοσιαλιστική κυβέρνηση στις εκλογές της Κυριακής οι οποίες σηματοδοτήθηκαν από επιτυχίες της ακροδεξιάς.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι τιμώρησαν τους υποψηφίους του Σοσιαλιστικού Κόμματος στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών την περασμένη Κυριακή, με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν να σημειώνει επιτυχίες, κερδίζοντας ένα πρώην προπύργιο της αριστεράς, ενώ ετοιμάζεται παράλληλα για περισσότερες νίκες στον δεύτερο γύρο.

Την ίδια ώρα κυβερνητική πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση προετοιμάζεται για μειώσεις των φόρων για τα νοικοκυριά μετά τον τελικό γύρο των τοπικών εκλογών την Κυριακή.

"Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια προπαρασκευαστική φάση, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν (φορολογικά) μέτρα για τα νοικοκυριά στο τελικό πακέτο", δήλωσε η κυβερνητική αυτή πηγή, αναφερόμενη σε ένα σχέδιο προϋπολογισμού του 2014-2015.

Η προοπτική μείωσης των φόρων θα εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με το αν η Γαλλία μπορεί να εκπληρώσει τη δέσμευση να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της κάτω του στόχου του 3% του ΑΕΠ που ορίζει η ΕΕ από ένα προβλεπόμενο 3,6% φέτος.

Η κυβέρνηση του Ολάντ θα υποβάλει γύρω στα μέσα Απριλίου ένα νέο σχέδιο μείωσης του ελλείμματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για την επιτήρηση των προσπαθειών των μελών να ανταποκριθούν στους κανόνες της ΕΕ σχετικά με το έλλειμμα.

Οι φόροι αυξήθηκαν τους πρώτους 22 μήνες της διακυβέρνησης της χώρας από τον Ολάντ στο πλαίσιο των προσπαθειών του για τη μείωση του ελλείμματος, το οποίο συνέβαλε στην πτώση σε επίπεδα ρεκόρ της δημοτικότητάς του, την ώρα που και η απογοήτευση αυξανόταν όσον αφορά την αποτυχία του να μειώσει την ανεργία η οποία βρίσκεται σε ένα ιστορικό επίπεδο άνω του 10%.

Την ίδια ώρα πηγή προσκείμενη στον Γάλλο πρόεδρο σημείωσε και αυτή ότι ανταποκρινόμενος στα άσχημα αποτελέσματα του κόμματός του στις εκλογές της Κυριακής, ο πρόεδρος Ολάντ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να "δράσει" τον Απρίλιο και ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αλλάξει την φορολογική πολιτική, την ώρα που εντείνονται οι φημολογίες για έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό.