Ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και πολιτικός Πέτρο Ποροσένκο έρχεται πρώτος, με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους υποψηφίους για τη θέση του προέδρου της Ουκρανίας, σε μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε ενόψει των προεδρικών εκλογών που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 25 Μαΐου.

Εάν οι εκλογές διεξάγονταν τώρα, ο Ποροσένκο θα συγκέντρωνε στον πρώτο γύρο ποσοστό 24,9%. Ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, ο ηγέτης του κόμματος Ουντάρ (Γροθιά) λαμβάνει στη δημοσκόπηση ποσοστό 8,9% και ακολουθεί, με 8,2%, η πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Μπατκίβτσινα (Πατρίδα) Γιούλια Τιμοσένκο.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 14-19 Μαρτίου από το Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και Μάρκετινγκ SOTSIS, το Διεθνές Κοινωνιολογικό Ινστιτούτο του Κιέβου, τον Κοινωνιολογικό Όμιλο Ρέιτινγκ και το Κέντρο Ραζούμκοφ. Συμμετείχαν σε αυτήν 6.200 άνθρωποι απ' όλη την Ουκρανία, εκτός της Κριμαίας

Στην τέταρτη θέση έρχεται ο αντιπρόεδρος του Κόμματος των Περιφερειών του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και πρώην υπουργός Σεργκέι Τιγκούιπκο με 7,3% και ακολουθεί ο πρώην κυβερνήτης της περιοχής του Χαρκόβου Μιχαΐλο Ντόμπκιν με 4,2%.

Ούτε ο Ποροσένκο, που είναι ανεξάρτητος βουλευτής, ούτε η Τιμοσένκο έχουν ανακοινώσει ακόμη ότι σκοπεύουν να διεκδικήσουν το αξίωμα. Έχουν στη διάθεσή τους ελάχιστες ημέρες για να θέσουν υποψηφιότητα αφού η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων είναι η 30ή Μαρτίου. Ωστόσο, το 23,6% των Ουκρανών, δηλαδή σχεδόν ένας στους τέσσερις, δηλώνει πεπεισμένος ότι ο Ποροσένκο θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας και θα διαδεχθεί τον μεταβατικό πρόεδρο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ ο οποίος ασκεί τα καθήκοντα αυτά μετά την αποπομπή του Γιανουκόβιτς από το κοινοβούλιο.

Με όποιον και αν βρεθεί αντιμέτωπος στον δεύτερο γύρο, είτε τον Κλίτσκο, είτε την Τιμοσένκο είτε τον Τιγκούιπκο, ο Ποροσένκο αναμένεται ότι θα κερδίσει εύκολα.

Ο Ποροσένκο, ο ιδρυτής του ομίλου Ukrprominvest, η περιουσία του οποίου εκτιμάται ότι αγγίζει τα 2 δισ. δολάρια, εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1998. Θεωρείται συμβιβαστικός χαρακτήρας καθώς το 2009-10, επί προεδρίας του φιλοδυτικού Βίκτορ Γιούσενκο, είχε αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών ενώ στη συνέχεια, επί προεδρίας του φιλορώσου Γιανουκόβιτς υπήρξε υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2012.

Ήταν όμως ταυτόχρονα και ο μοναδικός Ουκρανός ολιγάρχης που στήριξε ανοιχτά το Κίνημα Μαϊντάν του Κιέβου και έχει παραδεχτεί ότι παρείχε υλική βοήθεια στους διαδηλωτές που κινητοποιούνταν επί τρεις μήνες στην πλατεία Ανεξαρτησίας, μετά την άρνηση του Γιανουκόβιτς να υπογράψει το σύμφωνο σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.