«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι ενωμένες απέναντι στην ουκρανική κρίση, ενώ η Ρωσία είναι μόνη της», δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ.

Η ουκρανική κρίση και οι τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του προέδρου Ομπάμα και των Ρομπάι και Μπαρόζο που διήρκησε περίπου μία ώρα. Στη συνέντευξη που παραχώρησε, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε την αλληλεγγύη ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, λέγοντας:

«Η Ευρώπη είναι ο πιο στενός εταίρος των ΗΠΑ και ο κόσμος είναι πιο ήσυχος όταν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι αλληλέγγυες».

Πρόσθεσε, δε, ότι η Μόσχα έκανε κακούς υπολογισμούς, πιστεύοντας ότι θα προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ.

Εξάλλου, στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ συζητήθηκε το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, υπό το φως της κρίσης στην Ουκρανία. Αναφερόμενος στην ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η ουκρανική κρίση ανέδειξε την τεράστια ανάγκη που έχει η ΕΕ να διαφοροποιήσει τις πηγές, αλλά και την προμήθεια ενέργειας. Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε στη συνέχεια τη βούληση των ΗΠΑ να συνδράμουν την ΕΕ στο ζήτημα αυτό λέγοντας, ότι οι συνομιλίες για μια διατλαντική συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων (ΤΤΙΡ) με την ΕΕ θα διευκολύνουν την εισαγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ΕΕ.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της κρίσης στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την ανησυχία του για τις περικοπές των δαπανών στην άμυνα από ορισμένα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η κατάσταση στην Ουκρανία μας υπενθυμίζει ότι η ελευθερία έχει ένα τίμημα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντάται με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν και στη συνέχεια θα μεταβεί στο BOZAR, στο Μουσείου Καλών Τεχνών των Βρυξελλών, όπου θα μιλήσει ενώπιον δύο χιλιάδων επιλεγμένων προσκεκλημένων. Επίκεντρο της ομιλίας Ομπάμα θα είναι οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση και η κατάσταση στην Ουκρανία. Αμέσως μετά, ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναχωρήσει για τη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον πάπα Φραγκίσκο.