Η Μόσχα θέλει να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε από την Ουκρανία, όπως μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο μια πηγή του υπουργείου Άμυνας την οποία δεν κατονόμασε.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη στην περιοχή από το 2016, των ρωσικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς Tupolev Tu - 22M3, καθώς επίσης καταδιωκτικών αεροσκαφών και αεροσκαφών επιτήρησης, όπως και και υποβρυχίων. Ένα ελικοπτεροφόρο πλοίο προβλέπεται να αναπτυχθεί εκεί το 2017. «Η ανάγκη αυτά τα αεροσκάφη να επιχειρούν στο νότο υπήρχε πάντα, αλλά δεν είχε υπάρξει η κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψουν εκεί» ανέφερε στο Ιnterfax ο αξιωματούχος αυτός του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Εν τω μεταξύ, ουκρανοί στρατιώτες και οι οικογένειές τους εγκαταλείπουν της χερσόνησο της Κριμαίας εγκαταλείποντας τον οπλισμό τους ενώ σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων περίπου οι μισοί από τους ουκρανούς στρατιώτες στην Κριμαία αυτομόλησαν στις τάξεις του ρωσικού στρατού.

Η Κριμαία έγινε μέρος της Ρωσίας μετά από το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην περιοχή και με το οποίο αποφασίστηκε, με συντριπτική πλειοψηφία, η προσάρτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η προσάρτηση πυροδότησε την πιο σοβαρή κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύση από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.