Δύο δημοσιογραφικοί οργανισμοί τάχθηκαν υπέρ της αντίδρασης του Λευκού Οίκου στην άρνηση της Σαουδικής Αραβίας να χορηγήσει βίζα σε έναν ανταποκριτή της εφημερίδας Jerusalem Post, ο οποίος θα κάλυπτε τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντουλάχ την Παρασκευή στο Ριάντ. 

Ο δημοσιογραφικός οργανισμός National Press Club κάλεσε την Τετάρτη τη Σαουδική Αραβία να χορηγήσει βίζα στον Μάικλ Γουίλνερ, διευθυντή του γραφείου της Jerusalem Post στην Ουάσινγκτον. Ο Γουίλνερ φέρεται πως είναι ο μόνος ανταποκριτής για την κάλυψη της συνάντησης, στον οποίο απορρίφθηκε η αίτηση για χορήγηση βίζας, δήλωσε ο πρόεδρος του National Press Club, Μάιρον Μπέλκαϊντ. 

Ο Εβραιο-Αμερικανός δημοσιογράφος εργάζεται για την αγγλόφωνη εφημερίδα, ωστόσο δεν κατέχει την ισραηλινή υπηκοότητα και ουδέποτε έχει ζήσει στο Ισραήλ. 

Η Ένωση Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε, σε ανακοίνωσή της, την απόφαση της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας «εξωφρενική», υποστηρίζοντας ότι η άρνηση αυτή δεν αποτελεί προσβολή μόνο για τον Γουίλνερ «αλλά για ολόκληρο το δημοσιογραφικό σώμα του Λευκού Οίκου και για καθαυτή την αρχή της ελευθερίας του Τύπου». 

Την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη «βαθιά του απογοήτευση» σχετικά με αυτή την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας.
Η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Σούζαν Ράις και ο αναπληρωτής της, Τόνι Μπλίνκεν, έκαναν έκκληση προς τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αμπέλ μπιν Αχμέντ αλ-Τζουμπείρ, να χορηγήσει στον Γουίλνερ βίζα, αναφέρει η εφημερίδα. 

«Είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι που απορρίφθηκε η χορήγηση βίζας σε αυτόν τον αξιόπιστο δημοσιογράφο», δήλωσε η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μπερναντέτ Μίχαν. 

Η Ράις και ο Μπλίνκεν εξέφρασαν επίσης τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με αυτή την απόφαση, αναφέρει η Jerusalem Post. «Η απόφαση έχει παρθεί» αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη δηλώσεις Σαουδάραβα αξιωματούχου. 

«Έχουμε λίγες αμφιβολίες ότι η αίτησή μου απορρίφθηκε είτε εξαιτίας της ιδιότητάς μου ως δημοσιογράφος είτε εξαιτίας της θρησκείας μου», δήλωσε ο Γουίλνερ μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείο στο δίκτυο Fox News.