Η Γαλλική αστυνομία συνέλαβε έναν ριζοσπάστη Ισλαμιστή, ο οποίος είχε πρόσφατα επιστρέψει από τον πόλεμο στη Συρία, ύποπτο για τη συμμετοχή του σε συνωμοσία για βομβιστική επίθεση, αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). 

Ο 23χρονος ύποπτος συνελήφθη σχετικά με την κατάσχεση 900 γραμμαρίων εκρηκτικών που ανακάλυψαν οι γαλλικές αρχές σε ένα κτίριο κοντά στις Κάννες στα μέσα του Φεβρουαρίου, δήλωσαν στο AFP πηγές της υπηρεσίας Πληροφοριών. 

Η εκρηκτική ύλη ήταν η ίδια με αυτή που είχε χρησιμοποιήσει ο Βρετανός Ρίτσαρντ Ρέιντ, γνωστός και ως ο «βομβιστής με το παπούτσι», όταν αυτός προσπάθησε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που είχε κρύψει στο υπόδημά του, κατά τη διάρκεια πτήσης από το Παρίσι με προορισμό το Μαϊάμι το 2001. 

Οι αρχές εικάζουν πως ο ύποπτος ταξίδεψε στη Συρία τον Σεπτέμβριο του 2012, μαζί με δύο ακόμα άνδρες.
Υπάρχουν υπόνοιες ότι οι τρεις άνδρες, οι οποίοι συνδέονται με ένα ριζοσπαστικό ισλαμιστικό πυρήνα που θεωρείται υπεύθυνος για την επίθεση με χειροβομβίδα σε μια εβραϊκή υπεραγορά κοντά στο Παρίσι το 2012, είναι πλέον μέλη της οργάνωσης αλ-Νουσρα που έχει διασυνδέσεις με την αλ-Κάιντα. 

Τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στο κτίριο όπου συνελήφθη ο Ιμπαρχίμ Β. ήταν τοποθετημένα σε 3 δοχεία, ένα εκ των οποίων ήταν τυλιγμένο με καρφιά και βίδες, αναφέρει το AFP. 

Η γαλλική κυβέρνηση έχει, εδώ και μήνες, εξαγγείλει προειδοποιήσεις για την απειλή που αποτελούν οι ριζοσπάστες νεαροί που επιστρέφουν από τη Συρία. 

Τον Ιανουάριο, ο υπουργός Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλλς έκανε εκτιμήσεις ότι περίπου 250 Γάλλοι υπήκοοι ή μόνιμοι κάτοικοι μάχονται στη Συρία, ενώ 100 βρίσκονται στη διαδικασία επιστροφής στη Γαλλία και ακόμα 75 έχουν ήδη επιστρέψει.