Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ βρέθηκε σήμερα για πρώτη φορά αντιμέτωπος σε μια τηλεοπτική συζήτηση τον με Νάιτζελ Φάρατζ, τον ευρωσκεπτικιστή ηγέτη του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των ευρωεκλογών. 

Κατά την τηλεμαχία αυτή ένα βασικό στοιχείο της σύγκρουσης των δύο ανδρών ήταν η μετανάστευση, με τον Κλεγκ, τον ηγέτη του φιλοευρωπαϊκού κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, να κατηγορεί ευθέως τον Φάρατζ ότι παραπλανά τους Βρετανούς για τον αντίκτυπο της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης επέδειξε στο κοινό της εκπομπής ένα προεκλογικό φυλλάδιο του UKIP στο οποίο διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι 29 εκατομμύρια Βούλγαροι και Ρουμάνοι αποκτούν τη δυνατότητα να μεταναστεύσουν στη Βρετανία. 

«Δεν υπάρχουν καν 29 εκατομμύρια Ρουμάνοι και Βούλγαροι στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία. Ας μην τρομάζουμε τον κόσμο υποστηρίζοντας πράγματα που δεν είναι αληθή», τόνισε ο Κλεγκ. 

Ο Φάρατζ ανταπάντησε λέγοντας ότι είναι «σκέτη τρέλα» η Βρετανία να έχει «ανοικτά σύνορα για μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους» χωρίς «έλεγχο ποιότητας», υποστηρίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα χορήγησης αδειών παραμονής και εργασίας για τους εξειδικευμένους ξένους εργαζόμενους. 

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο Εντ Μίλιμπαντ, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Εργατικού Κόμματος, έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν στις τηλεοπτικές συζητήσεις, οι οποίες άρχισαν να προβάλλονται δύο μήνες πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Το UKIP σύμφωνα με δημοσκοπήσεις αναμένεται να καταλάβει την πρώτη θέση μεταξύ όλων των κομμάτων στις ευρωεκλογές του Μαΐου στη Βρετανία.