Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει κανένα τρόπο η Ρωσία να επιστρέψει στην Ομάδα των Οκτώ (G8) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής από την πλευρά του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Το πρόβλημα είναι ότι παρά τις προσπάθειες που κάνουμε να έχουμε τον κ. Πούτιν εταίρο μας, αυτός δεν έχει καμία επιθυμία να είναι εταίρος μας, θέλει να είναι αντίπαλός μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. «Προσωπικά –και μιλώ εδώ μόνο εξ ονόματος του Καναδά– δεν βλέπω κανένα τρόπο επιστροφής του κ. Πούτιν στο τραπέζι της G8, εκτός εάν η Ρωσία αλλάξει ριζικά πορεία» συμπλήρωσε ο Χάρπερ.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα να αναστείλουν τη συμμετοχή τους στη σύνοδο κορυφής της G8 στο Σότσι τον ερχόμενο Ιούνιο αν η Μόσχα δεν αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά την Ουκρανία και να πραγματοποιήσουν μια σύνοδο στις Βρυξέλλες, ερήμην της Ρωσίας.