Την διασφάλιση της απελευθέρωσης των Ιρανών στρατιωτών, οι οποίοι έχουν απαχθεί από σουνίτες εξτρεμιστές και έχουν οδηγηθεί στο έδαφος του Πακιστάν ζητεί με επιστολή του στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Στο μήνυμα ζητείται δράση από πλευράς της διεθνούς κοινότητας και αναφέρεται ότι η καταδίκη των τρομοκρατικών πράξεων εκ μέρους του οργανισμού «δεν είναι αρκετή».

Η εξτρεμιστική οργάνωση Τζαΐς Ουλ Αντλ, η οποία έχει δραστηριότητα και στο νοτιοανατολικό Ιράν, ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον έναν εκ των πέντε Ιρανών συνοριοφρουρών, απειλώντας και με νέες εκτελέσεις.

Οι πέντε υπηρετούσαν την 24μηνη υποχρεωτική τους θητεία στον ιρανικό στρατό και θεωρείται ότι κρατούνται στο έδαφος του Πακιστάν, μετά την απαγωγή τους το Φεβρουάριο.

Στην επιστολή του κ. Ζαρίφ αφήνονται αιχμές για «κρατικοδίαιτες» εξτρεμιστικές ομάδες, οι οποίες έχουν «παραπλήσια μοντέλα χρηματοδότησης, συντονισμού και κατεύθυνσης».

Οι αιχμές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αφορούν κυρίως τη Σαουδική Αραβία.

Σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Ναγουάζ Σαρίφ, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί απαίτησε «σοβαρή και άμεση δράση» για την απελευθέρωση των Ιρανών στρατιωτών.