Η έρευνα για το πολιτικό παρασκήνιο της δολοφονίας του Σέρβου πρωθυπουργού, Ζόραν Τζίντζιτς είναι επίσημα μέρος των διαπραγματεύσεων Σερβίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θέματα δικαιοσύνης, δήλωσε η επικεφαλής της σερβικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας, Τάνια Μίστσεβιτς.

Η κ. Μίστσεβιτς, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Μπλιτς" του Βελιγραδίου, είπε ότι το ζήτημα αυτό είναι μέρος του διαπραγματευτικού κεφαλαίου 23 και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα το αναφέρει ως ξεχωριστό όρο.

"Η διερεύνηση του πολιτικού υπόβαθρου της δολοφονίας του πρωθυπουργού είναι μέρος των διαπραγματεύσεων, επειδή δεν μπορεί να επιτευχθεί κράτος δικαίου και σταθερότητας των θεσμών, αν υπάρχουν προβλήματα που δεν επιλύονται, καθώς τότε προκύπτει πρόβλημα με τη μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαιοσύνης" εξήγησε η κ. Μίστσεβιτς.

"Η δολοφονία πρωθυπουργού σε κάθε χώρα αποτελεί σοβαρή πρόκληση για το σύστημα. Αλλά ακόμη κι αν κανένας δεν το ανέφερε και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποτελέσει ξεχωριστό όρο, εμείς θα πρέπει να το κάνουμε για μας τους ίδιους" εκτίμησε.  

Απαντώντας στην ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι θα ζητηθεί και διαλεύκανση των δολοφονιών δημοσιογράφων στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για το κεφάλαιο 23, η κ. Μίστσεβιτς είπε ότι το ίδιο ισχύει για κάθε ανεξιχνίαστη δολοφονία.

"Ένα θέμα, για το οποίο υπάρχει μεγάλη επιμονή είναι να επιλυθεί το πρόβλημα των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων και να διαλευκανθούν οι πολιτικές δολοφονίες. Είναι υποχρέωση της Σερβίας να το πράξει" υπογράμμισε.

Η επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της Σερβίας ανέφερε ότι σχεδιάζεται έναρξη των διαβουλεύσεων για το κεφάλαιο 23 που αφορά τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και για το κεφάλαιο 24 που αφορά την αστυνομική και δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις έως τον Δεκέμβριο.

"Αυτό δεν εξαρτάται μόνον από μας, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τη συναίνεση των χωρών-μελών της ΕΕ" σημείωσε.