Στην άμεση παύση του αρχηγού της Αστυνομίας, Μιχαλάκη Παπαγεωργίου, προχώρησε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μετά τα επεισόδια στη Λεμεσό σε εκδήλωση με ομιλητή τον τέως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Η απόφαση ανακοινώθηκε με γραπτή δήλωση του κ.  Αναστασιάδη και οι λόγοι της εξηγούνται σε επιστολή, που στάλθηκε στον κ. Παπαγεωργίου.

Στη δήλωση του ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει:

«Θεωρώ πως η αντίθετη άποψη είναι απόλυτα συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη.
Ενέργειες, όμως, που δεν περιορίζονται στην ελευθερία του λόγου, αλλά εκτείνονται σε βίαιες πράξεις και αναδύουν φασιστική νοοτροπία, με το πρόσχημα του πατριωτισμού είναι όχι μόνο καταδικαστέες, αλλά και ζημιογόνες για την ασφάλεια και το καλώς νοούμενο συμφέρον του Κυπριακού Ελληνισμού».

Ο κ. Αναστασιάδης κάνει σαφές, πως η συντεταγμένη πολιτεία δεν θα δεχθεί την όποια μορφή φασιστικής συμπεριφοράς, από οπουδήποτε και αν προέρχεται και ιδιαίτερα από μια συντριπτικά μειοψηφούσα μερίδα, που αυτοανακηρύσσεται ως η δήθεν προστάτιδα του Ελληνισμού της Κύπρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, προστίθεται, έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες προς την Αστυνομική Δύναμη να προχωρήσει σε άμεση διερεύνηση των γεγονότων και προσαγάγει ενώπιον της Δικαιοσύνης όσους έχουν εμπλακεί στις προσβλητικές για τον Κυπριακό Ελληνισμό έκνομες ενέργειες.

Ο κ. Αναστασιάδης διόρισε στη θέση αρχηγού Αστυνομίας τον Ζαχαρία Χρυσοστόμου, ανώτερο αστυνόμο και διευθυντή της Αστυνομικής Ακαδημίας.