Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, συγκάλεσε το "Συμβούλιο του Κράτους",για την Πέμπτη, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας.

Η σύγκλησή του “Συμβουλίου του Κράτους” αποτελεί την προϋπόθεση για τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αναφέρεται σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε σήμερα το απόγευμα από την προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο κ. Ζοζέ Σόκρατες, πρωθυπουργός της Σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας, παραιτήθηκε την Τετάρτη, όταν το κοινοβούλιο αποδοκίμασε τη νέα δέσμη μέτρων λιτότητας που παρουσιάστηκε ενώπιόν του.

Με τη δέσμη αυτή μέτρων ο πρωθυπουργός Σόκρατες ήθελε να καθησυχάσει τις χρηματαγορές ότι το δημόσιο έλλειμμα θα μειωθεί περαιτέρω και η χώρα του θα αποφύγει τον εξωτερικό δανεισμό.

Η παραίτηση του πορτογάλου πρωθυπουργού δεν έχει προς το παρόν γίνει αποδεκτή από τον πρόεδρο της Πορτογαλίας, που ανήκει στον πολιτικό χώρο της Δεξιάς.

Σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Καβάκο Σίλβα δέχθηκε τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Χάιμε Γκάμα.

Μετά τη σύγκληση του "Συμβουλίου του Κράτους" εναπόκειται πάντοτε κατά το Σύνταγμα στο προνόμιο που έχει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, δηλαδή να διαλύσει, ή όχι, το πορτογαλικό κοινοβούλιο.

Οι πιθανότερες ημερομηνίες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όπως αναφέρεται στον πορτογαλικό έντυπο Τύπο, είναι η 29η Μαΐου και η 5η Ιουνίου.

Το Σύνταγμα επιτάσσει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών την 55η ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει το κοινοβούλιο.

Τα σπρεντ των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων στο μεταξύ έχουν πλέον εκτοξευθεί στο 7,8%, ενώ των πενταετών στο 8,5%.

Πιθανολογείται στις χρηματαγορές ότι η Πορτογαλία θα "ακολουθήσει" την Ελλάδα και την Ιρλανδία στον εξωτερικό δανεισμό από ΔΝΤ και ΕΕ.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Σόκρατες το Σαββατοκύριακο εξελέγη γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος. Θα ηγηθεί της εκστρατείας του κόμματός του σε αυτές τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Όμως στις δημοσκοπήσεις το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (κεντροδεξιά) προηγείται σαφώς των Σοσιαλιστών. Οι ηγεσίες αμφοτέρων των κομμάτων έχουν ήδη δεσμευθεί να υιοθετήσουν μετεκλογικά μέτρα περαιτέρω μείωσης του πορτογαλικού δημοσίου ελλείμματος, που σήμερα φθάνει σχεδόν το 5% του πορτογαλικού ΑΕΠ.