Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε σήμερα μια μη δεσμευτική απόφαση με την οποία καταδικάζει το δημοψήφισμα στην Κριμαία και την προσάρτηση της χερσονήσου αυτής στην Ρωσία, αλλά 58 χώρες απείχαν και περίπου 20 δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία.

Η απόφαση υιοθετήθηκε με 100 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 58 αποχές στο σύνολο των 193 μελών της Γενικής Συνέλευσης.

Η απόφαση αυτή, την οποία είχε προτείνει η Ουκρανία και υποστήριζαν οι Δυτικοί, διατυπώθηκε ωστόσο εκ νέου με πιο μετριοπαθείς όρους και δεν επικρίνει ρητώς τη Μόσχα. Το κείμενο χρειαζόταν να συγκεντρώσει μια απλή πλειοψηφία για να υιοθετηθεί.

Μεταξύ των χωρών που ψήφισαν κατά βρίσκονται —πέραν της Ρωσίας— η Λευκορωσία, η Βόρεια Κορέα, η Αρμενία, η Κούβα, η Νικαράγουα, η Βενεζουέλα, η Βολιβία, η Ζιμπάμπουε, το Σουδάν και η Συρία.

Μεταξύ αυτών που απείχαν βρίσκονται η Κίνα, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ινδία, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, η Σενεγάλη, η Γκαμπόν και η Νότια Αφρική.

Υπέρ τάχθηκαν οι ευρωπαίοι, οι ΗΠΑ και οι άραβες και ασιάτες σύμμαχοί τους μαζικά.

Πριν από την ψηφοφορία, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ντεστσίτσια κάλεσε τα κράτη μέλη να ψηφίσουν για να αποτρέψουν την Ρωσία να συνεχίσει την "επίθεσή" της, αναφερόμενος εμμέσως στην απειλή μιας εισβολής στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό που έχει συγκεντρωθεί στα σύνορά της.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν υπερασπίστηκε ωστόσο την νομιμότητα "της επανένωσης της Κριμαίας με την Ομοσπονδία της Ρωσίας".

Η Μόσχα είχε εξάλλου προειδοποιήσει χθες ότι η υιοθέτηση μιας απόφασης από την Γενική Συνέλευση δεν θα είχε "κανέναν αντίκτυπο" σε αυτήν.

Στην απόφαση αυτή "υπογραμμίζεται ότι το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου (στην Κριμαία) δεν έχει καμία εγκυρότητα, δεν μπορεί να αιτιολογήσει καμία αλλαγή καθεστώτος" της Κριμαίας. Επίσης σε αυτήν καλούνται όλα τα κράτη και οι διεθνείς οργανώσεις "να μην αναγνωρίσουν καμία αλλαγή αυτού του καθεστώτος".

Επιπροσθέτως στην απόφαση αυτή υπογραμμίζεται "η δέσμευση (της Γενικής Συνέλευσης) στην εθνική κυριαρχία, την πολιτική ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της" και καλούνται "όλα τα κράτη να απέχουν από οποιαδήποτε δράση αποσκοπεί να διακυβεύσει εν μέρει ή συνολικά την εθνική ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε απόπειρας να τροποποιηθούν τα σύνορα της Ουκρανίας δια της απειλής ή της χρήσης βίας ή με άλλα παράνομα μέσα".

Τέλος με την απόφαση αυτή καλούνται "όλες οι πλευρές να επιζητήσουν μια ειρηνική έκβαση" σε αυτήν την κρίση μέσω ενός "άμεσου πολιτικού διαλόγου".