Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι φοβάται τη διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία και ζήτησε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να οργανώσει όσο το δυνατόν συντομότερα μηχανισμούς υποκατάστασης αυτών των προμηθειών.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλες τις εκπτώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου που έχει κάνει ως τώρα στην Ουκρανία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη: έως και 480 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, από τα 270 δολάρια που ισχύουν σήμερα.

Συμβατικά, η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom μπορεί να αυξήσει τις τιμές της από την 1η Απριλίου και απείλησε να διακόψει τις παραδόσεις εάν η Ουκρανία δεν ρυθμίσει τις εκκρεμείς οφειλές της.

«Πρέπει να πούμε ότι απομένει ελάχιστος χρόνος προκειμένου να οργανώσουμε τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Γιούρι Προντάν σε μια επιστολή του στον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

«Εάν δε μπορέσουμε να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα σύντομα, μπορεί κανείς να προβλέψει ένα νέο "πόλεμο φυσικού αερίου" ανάλογο με εκείνον που ξέσπασε το 2009 με το ίδιο σενάριο, περιλαμβανομένης της πλήρους διακοπής των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία στις χώρες της Δύσης» προσέθεσε ο ίδιος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί ότι θα εξασφαλίσει την παροχή φυσικού αερίου, αντιστρέφοντας τη ροή ορισμένων αγωγών –της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας–, μια διαδικασία όμως που η Gazprom χαρακτηρίζει παράνομη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ θα συζητήσουν στις 2 Απριλίου στις Βρυξέλλες τους τρόπους να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποπληρώσει το χρέος της στο φυσικό αέριο και να εξασφαλίσουν σε αυτήν την χώρα μια ασφάλεια για τον εφοδιασμό της.