Οι ΗΠΑ ανέστειλαν τις εξαγωγές προϊόντων και ειδών τεχνολογίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς στη Ρωσία, προφανώς σε αντίδραση για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η Υπηρεσία Βιομηχανίας και Ασφάλειας (BIS), που υπάγεται στο υπουργείο Εμπορίου, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι πλέον δεν θα άδειες για την πώληση τέτοιων προϊόντων στη Ρωσία.

«Από την 1η Μαρτίου 2014 η BIS ανέστειλε την παροχή άδειας εξαγωγών ή επανεξαγωγών προϊόντων προς τη Ρωσία μέχρι νεοτέρας», αναφέρει η υπηρεσία στον ιστότοπό της.

Η ανακοίνωση αυτή αναρτήθηκε στον ιστότοπο μετά την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ της επιβολής κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας σε αντίποινα για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Τα προϊόντα διπλής χρήσης είναι προϊόντα ή είδη τεχνολογίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς, όπως για παράδειγμα ο εξοπλισμός για στρατιωτικούς και αστυνομικούς, χημικά προϊόντα ή ακόμη και προϊόντα τεχνολογίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε την ανακοίνωση αυτή, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του Μαρί Χαρφ, επισημαίνοντας ότι η απόφαση ελήφθη σε απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέστειλε επίσης την έκδοση αδειών για την εξαγωγή ειδών και υπηρεσιών άμυνας προς τη Ρωσία», πρόσθεσε η Χαρφ, η οποία σημείωσε ότι η απαγόρευση αυτή θα ισχύσει μέχρι νεοτέρας.