Τα κόμματα της αριστεράς στην Πορτογαλία ανακοίνωσαν σήμερα ότι προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας του να αποφανθεί κατά πόσο είναι νόμιμος ο διορθωτικός προϋπολογισμός του 2014 στον οποίο προβλέπονται, μεταξύ άλλων, νέες περικοπές στις συντάξεις.

«Εκτιμούμε ότι στα νέα μέτρα δεν τηρείται η αρχή της ισότητας», εξήγησε ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Αντόνιο Φιλίπε.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Μπλοκ της Αριστεράς και οι Πράσινοι διαφωνούν κυρίως με την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει στους συνταξιούχους την καταβολή συνεισφοράς διευρύνοντας τη βάση του φόρου αλληλεγγύης ώστε να περιλάβει και όσους λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ καθαρά. Αμφισβητούν επίσης τη νομιμότητα της αύξησης των εισφορών για την ασφάλιση ασθενείας από το 2,5% στο 3,5%.

«Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν περισσότερα από 1.000 ευρώ μηνιαίως είναι προνομιούχοι. Όσο για τις ασφαλιστικές εισφορές των υπαλλήλων, δεν πρόκειται, ούτε λίγο ούτε πολύ, παρά για ένα νέο φόρο», δήλωσε η Σεσίλια Ονόριο, του Μπλοκ της Αριστεράς.

Τα νέα μέτρα που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο και επικυρώθηκαν στις αρχές Μαρτίου από τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα έχουν ως στόχο να αναπληρώσουν τις απώλειες από την κατάργηση ενός άλλου μέτρου που αφορούσε τη μείωση κατά 10% των συντάξεων ύψους άνω των 600 ευρώ.

Η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει πολύ σύντομα στην Τρόικα των διεθνών πιστωτών (Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) τις γενικές γραμμές των μέτρων λιτότητας που θα εισηγηθεί με στόχο να πέσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,5% του ΑΕΠ το 2015. Για φέτος ο στόχος είναι να πέσει το έλλειμμα στο 4%.

Ο πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου διαβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει νέες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα των πορτογαλικών εφημερίδων. «Έχουμε ένα πρόβλημα» όσον αφορά τις συντάξεις «και ξέρουμε ότι πρέπει να μειώσουμε ένα μέρος των δαπανών μας για να περιορίσουμε το έλλειμμα», παραδέχτηκε ωστόσο από τη Μοζαμβίκη όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.