Το σλόγκαν «Yes, we can», που είχε χρησιμοποιήσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη του προεκλογική εκστρατεία το 2008, ισχύει και για την Ιταλία, όπου «μια αλλαγή είναι δυνατή», εκτίμησε σήμερα ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έπειτα από τη συνάντησή του με τον Ομπάμα στη Ρώμη.

«Δεν υπάρχουν άλλοθι, οι απαντήσεις δεν πρέπει να έρθουν από αλλού, μπορούμε να αλλάξουμε από μέσα, να κάνουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να αλλάξουμε την αγορά εργασίας, να πείσουμε ότι η Ιταλία είναι ένα καλό μέρος για τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Ρέντσι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ομπάμα.

«Λέω στους Ιταλούς: “Ας μην ψάχνουμε δικαιολογίες αλλού”», σημείωσε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Υπογραμμίζοντας πόσο χάρηκε που συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Ομπάμα, ο οποίος ήταν «πηγή έμπνευσης», ο Ρέντσι, 39 ετών, εκτίμησε ότι «οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να χρησιμεύσουν ως πρότυπο» για την Ιταλία.

Ο Ρέντσι σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «επέλεξαν μια φιλόδοξη πορεία για να ανατάξουν την οικονομία της χώρας τους» μετά την οικονομική κρίση του 2008-2009. «Είναι ένα μήνυμα που έχουμε λάβει», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην ιταλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ξεκινά την 1η Ιουλίου, ο Ρέντσι δήλωσε ότι επιθυμεί να αναπροσανατολίσει την προσοχή της Ευρώπης «περισσότερο στην ανάπτυξη παρά στη λιτότητα».

Εξάλλου ο ιταλός πρωθυπουργός, που ανέλαβε τα ηνία της χώρας τον Φεβρουάριο, ευχήθηκε να «οριστικοποιηθεί στο εξάμηνο» της προεδρίας της Ιταλίας η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, σε διαφορετική περίπτωση «το 2015».

Όσον αφορά την «ενεργειακή κρίση» την οποία ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Ιταλία μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία, ο νεαρός πρωθυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε γιατί διαθέτουμε τους πόρους».

Ο Ρέντσι ζήτησε επίσης από τους Ιταλούς να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στους εαυτούς τους: «δεν είμαστε η Σταχτοπούτα της Ευρώπης (…) ας σταματήσουμε να υποτιμούμε τους εαυτούς μας».

«Πρέπει να φτιάξουμε το μέλλον μας με φιλοδοξία, η Ιταλία πρέπει πλέον να κάνει πιο μεγάλα όνειρα από αυτά που έκανε μέχρι τώρα», υπογράμμισε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα από την πλευρά του δήλωσε ότι «έχω εμπιστοσύνη στον Ρέντσι», ενώ χαιρέτισε «τη φιλοδοξία και την ενέργειά» του.

«Εντυπωσιάστηκα από την ενέργεια και το όραμα που φέρνει ο Ματέο στη θέση του», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Κανένας δεν γνωρίζει καλύτερα από εκείνον ότι πρέπει να αναγεννηθεί η ιταλική οικονομία. Κάθε χώρα έχει τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα της, όμως (ο Ρέντσι) εντόπισε τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να κάνει η Ιταλία», εκτίμησε ο Ομπάμα.

«Υπάρχει μια σοβαρότητα και φιλόδοξες ιδέες και πιστεύω ότι το πνεύμα και η ενέργεια του ιταλικού λαού έχουν τη δυνατότητα να απελευθερωθούν με έναν τρόπο που θα είναι καλός για την Ιταλία, αλλά και για την Ευρώπη», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Είναι πολύ ωραίο να βλέπει κανείς αυτή τη νέα γενιά ηγετών να έρχεται στο προσκήνιο», κατέληξε ο Ομπάμα.