Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο ηγέτης του αντιευρωπαϊκού Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχει βάψει «με αίμα τα χέρια της» αναφερόμενος στο θέμα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής αναμέτρησης η οποία διεξήχθη χθες με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, ο οποίος δήλωσε σήμερα «σοκαρισμένος» από αυτήν την τοποθέτηση.

«Πρέπει να σκύψουμε τα κεφάλια μας από ντροπή, δώσαμε φρούδες ελπίδες, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αίμα στα χέρια της στο θέμα της Ουκρανίας» υποστήριξε ο επικεφαλής του εθνικιστικού και ευρωφοβικού κόμματος χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια μιας τηλεμαχίας με επίκεντρο την Ευρώπη στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη έκανε μια κακή επιλογή υποστηρίζοντας με «ιμπεριαλιστικούς και επεκτατικούς» σκοπούς την ουκρανική επανάσταση, μια πολιτική που τελικά οδήγησε στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Τη δήλωση αυτή χαρακτήρισε σήμερα «διαστρεβλωτική, προσβλητική και σοκαριστική» ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ, ο οποίος κατηγόρησε τον αντίπαλό του στη χθεσινή αναμέτρηση ότι παίζει το παιχνίδι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ο Νάιτζελ Φάρατζ πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι ευθυγραμμίζεται με τον Βλαντίμιρ Πούτιν», προσέθεσε ο ίδιος. «Εξεπλάγην. Από πολλές απόψεις αποτελεί την πλέον εντυπωσιακή αποκάλυψη, εάν όχι την πλέον σοκαριστική» της τηλεοπτικής αναμέτρησης.

Οι δύο πολιτικοί αντιμετώπισαν ο ένας τον άλλο για διάστημα μίας ώρας και πλέον χθες το βράδυ και θα συμμετάσχουν και πάλι την 2η Απριλίου σε μια δεύτερη τηλεμαχία.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, που τάσσεται υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ο φιλοευρωπαίος Νικ Κλεγκ ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους, με τον πρώτο να πείθει περισσότερο τους πολίτες, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της YouGov, η οποία κατέδειξε νίκη του Φάρατζ με 57% γνώμες υπέρ έναντι 36% του αντιπάλου του.