Η Σερβία δεν θα κάνει εχθρικά βήματα προς τη Ρωσία κι αυτό το κατανοεί κάθε πολίτης της χώρας, δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβαν Μρκιτς.

«Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας και η χώρα οπωσδήποτε θα τηρήσει και θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Δεν πρόκειται για επιλογή μεταξύ ανατολής και δύσης ούτε η Σερβία θα κάνει επιλογή με βάση αυτό το σχήμα» δήλωσε ο κ. Μρκιτς στην εφημερίδα "Βέτσερνιε Νόβοστι" του Βελιγραδίου.
Η νέα σερβική κυβέρνηση, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, θα υιοθετήσει και σύντομα θα δημοσιοποιήσει τις θέσεις της για όλα τα σημαντικά ζητήματα,

«Η ΕΕ θα καλέσει τη Σερβία υπό το φως της κρίσης στην Κριμαία να εναρμονίσει την πολιτική της έναντι της Ρωσίας με την πολιτική των Βρυξελλών, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Βελιγράδι» τονίζεται στο δημοσίευμα της "Βέτσερνιε Νόβοστι".
Αυτό προκύπτει από την επίσημη θέση της ΕΕ, την οποία μετέφερε η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον:

«Η ΕΕ, κατά κανόνα, πάντα καλεί τις χώρες να εναρμονιστούν με τις θέσεις μας, κυρίως όσον αφορά τις κυρώσεις. Αυτό ισχύει ειδικά για τις υποψήφιες χώρες και τις δυνητικά υποψήφιες προς ένταξη χώρες, οι οποίες μέσω της συμφωνίας σύνδεσης υποχρεώθηκαν να ενισχύσουν τη συμμόρφωση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Η πρόοδος προς την ΕΕ, επίσης αποτιμάται στο πλαίσιο αυτό. Ωστόσο, η τελική απόφαση όσον αφορά την εναρμόνιση πολιτικών παραμένει θέμα των χωρών αυτών» υπογράμμισε η εκπρόσωπος της κ. Άστον.

Από τη σερβική ηγεσία τονίστηκε στην εφημερίδα "Βέτσερνιε Νόβοστι" ότι Σέρβοι αξιωματούχοι διεξάγουν εντατικές συνομιλίες με τους εταίρους στις Βρυξέλλες και στη Μόσχα για να εξηγήσουν την ιδιαίτερη θέση της Σερβίας.

Το Βελιγράδι σε όλες τις διαβουλεύσεις ζητά κατανόηση για την ισορροπημένη στάση της χώρας.

Οι αξιωματούχοι της Σερβίας επανέλαβαν αρκετές φορές ότι η θέση της χώρας δεν θα αποτελέσει επιλογή μεταξύ δύο αντιμαχόμενων πλευρών και ότι θα είναι πολιτικά και διπλωματικά ισορροπημένη, αναφέρεται στο δημοσίευμα.