current views are: 1

28 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση21:51

Χέιγκ: Μόνο ως ενιαία η Βοσνία-Ερζεγοβίνη σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ τόνισε ότι προσωπικά υποστηρίζει τη μελλοντική ένταξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε ότι αυτό θα συμβεί, αν η χώρα καταφέρει να λειτουργήσει ως ενιαίο κράτος.

Δημοσίευση 21:51’
αρθρο-newpost

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ τόνισε ότι προσωπικά υποστηρίζει τη μελλοντική ένταξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε ότι αυτό θα συμβεί, αν η χώρα καταφέρει να λειτουργήσει ως ενιαίο κράτος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ τόνισε ότι προσωπικά υποστηρίζει τη μελλοντική ένταξη της ΒοσνίαςΕρζεγοβίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε ότι αυτό θα συμβεί, αν η χώρα καταφέρει να λειτουργήσει ως ενιαίο κράτος.

Λόγοι διάσπασης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα προσκρούσουν στη σθεναρή αντίσταση του Ηνωμένου Βασιλείου και της διεθνούς κοινότητας, επισήμανε ο κ. Χέιγκ.

«Είμαι μεγάλος υποστηρικτής της μελλοντικής ένταξης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτό θα συμβεί αν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη καταφέρει να λειτουργήσει ως κράτος. Αυτό σημαίνει ότι ο χάρτης της Βοσνίας είναι οριστικός, ότι οι άνθρωποι πρέπει να συνεργαστούν» είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. 

Ο κ. Χέιγκ μαζί με τους ομολόγους της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Κροατίας, Σεμπάστιαν Κουρτζ, Γιάνος Μάρτονι και Βέσνα Πούσιτς και τη διάσημη ηθοποιό του Χόλιγουντ, Αντζελίνα Τζολί λαμβάνουν μέρος σε διάσκεψη στο Σαράγεβο για τη σεξουαλική κακοποίηση γυναικών σε συνθήκες πολέμου.

«Είναι σημαντικό, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να αναγνωριστεί ως λειτουργικό ενιαίο κράτος. Εγώ σε μεγάλο βαθμό στηρίζω τη χώρα και πάντα με ενδιέφεραν τα γεγονότα σε αυτή. Πιστεύω σθεναρά στην ικανότητα της Βοσνίας να συμβαδίσει με τους γείτονές της και να επιτύχει ευρωπαϊκό μέλλον τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό του Σαράγεβο BH 1.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος, όπως τονίστηκε, συχνά συνηγορεί υπέρ της απόσχισης από τη Βοσνία, στηρίζει την απόσχιση της Κριμαίας και με προσοχή παρακολουθεί τα γεγονότα στη Βενετία, στη Σκωτία, στην Καταλονία, ο κ. Χέιγκ είπε ότι το παράδειγμα της Σκωτίας είναι εντελώς διαφορετικό απ’ ό,τι συνέβη στην Κριμαία.

«Στη Σκωτία θα διεξαχθεί δημοψήφισμα και ο νόμος που το επιτρέπει έχει ψηφιστεί από τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία είπε ότι το δημοψήφισμα είναι νόμιμο» ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι αυτό είναι «ουσιαστικά διαφορετική κατάσταση».

 


σχετικα αρθρα