Το συριακό καθεστώς παρακωλύει την είσοδο και τη διανομή της βοήθειας η οποία προορίζεται για τους αμάχους σε διάφορες περιοχές της Συρίας, κατά παραβίαση μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του δικαίου του πολέμου, κατήγγειλε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Αρνούμενη να επιτρέψει την είσοδο των αποστολών με τη βοήθεια σε περιοχές σε όλη τη χώρα από μεθοριακούς σταθμούς που ελέγχουν οι αντάρτες, η κυβέρνηση «εμποδίζει τις παραδόσεις βοήθειας σε εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους», ανέφερε το Παρατηρητήριο σε μια ανακοίνωσή του.

«Οι οργανώσεις του ΟΗΕ δεν μπορούν να περάσουν τα συριακά σύνορα χωρίς την επίσημη άδεια της συριακής κυβέρνησης έστω κι αν οι δυνάμεις της δεν ελέγχουν» τις συνοριακές διελεύσεις, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ναντίμ Χούρι, υποδιευθυντής του τμήματος του HRW για την περιοχή της Μέσης Ανατολής. «Η συριακή κυβέρνηση λοιπόν δεν δίνει την άδεια αυτή», υπογράμμισε ο ίδιος.

Τον Φεβρουάριο το ΣΑ του ΟΗΕ είχε καλέσει όλες τις εμπόλεμες πλευρές να επιτρέπουν την είσοδο και τη διανομή βοήθειας στους άμαχους από όλες τις μεθοριακές διαβάσεις.

Έκτοτε η κυβέρνηση ενέκρινε την είσοδο αποστολών που μεταφέρουν βοήθεια για τους άμαχους, αλλά μόνον από το συνοριακό πέρασμα του Καμισλί, στα βορειοανατολικά της χώρας. Πρόκειται για το μόνο συνοριακό πέρασμα με την Τουρκία που διατηρεί υπό τον έλεγχό της η συριακή κυβέρνηση.

Τα υπόλοιπα οκτώ φυλάκια στις διαβάσεις διέλευσης των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία βρίσκονται όλα στα χέρια ισλαμιστών μαχητών ή ανταρτών, που πρόσφατα κατέλαβαν και το φυλάκιο Κάσαμπ, στα δυτικά.

«Η αυθαίρετη άρνηση (της κυβέρνησης) της Συρίας να αποδεχθεί τη χρήση των συνοριακών διελεύσεων οι οποίες ελέγχονται από την αντιπολίτευση καταδικάζει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα σε στερήσεις και ασθένειες», είπε ο Χούρι.

Η ίδια ΜΚΟ κατηγόρησε εξάλλου «εξτρεμιστικές» ένοπλες ομάδες ότι εμποδίζουν την πρόσβαση των οργανώσεων αρωγής και τη διανομή βοήθειας. Οι οργανώσεις αυτές αρνούνται για παράδειγμα να δώσουν εγγυήσεις. «Εξτρεμιστές» μαχητές δολοφόνησαν πρόσφατα έναν εθελοντή της Ερυθράς Ημισελήνου στην επαρχία Χαλέπι, στο βορρά.

Το HRW κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο αναμένεται εντός της ημέρας να συζητήσει σχετικά με τη Συρία, να λάβει τιμωρητικά μέτρα σε βάρος της συριακής κυβέρνησης για την παραβίαση της απόφασής του για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στους άμαχους.