Για το Κυπριακό, την Ουκρανία και την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, συζήτησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τον Έλεγχο Όπλων και τη Διεθνή Ασφάλεια, Ροζε Γκότενμέλερ (Rose Gottenmoeller).

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η κ. Γκότενμέλερ είπε, αναφερόμενη στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πάρα πολύ, ώστε να βρεθούν καλές λύσεις εδώ, στη βάση της κοινής δήλωσης των ηγετών των δύο κοινοτήτων. «Γνωρίζω ότι θα γίνει πολλή δουλειά και προσβλέπω στις ευκαιρίες για εξεύρεση λύσης των μακροχρόνιων δυσκολιών εδώ στην Κύπρο» πρόσθεσε.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος ανέφερε, ότι με τον Νίκο Αναστασιάδη συζήτησαν «για την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, διότι και εδώ επίσης βλέπουμε την επίδραση και την αναγκαιότητα ενός ισχυρού κράτους δικαίου και ισχυρών κανόνων που σχετίζονται με την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα».

Επίσης, είπε, ότι συζητήθηκε το θέμα της καταστροφής των χημικών όπλων από τη Συρία.

«Και εδώ η Κύπρος έχει διαδραματίσει έναν τόσο σημαντικό ρόλο ως βάση της ομάδας του ΟΗΕ που εργάζεται για το θέμα αυτό, καθώς και για τις ναυτικές επιχειρήσεις που προστατεύουν τη διαδικασία απομάκρυνσης των χημικών όπλων από τη Συρία» κατέληξε.