Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να υιοθετήσει διαφορετική προσέγγιση έναντι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ώστε να βοηθήσει τη χώρα να άρει το τρέχον αδιέξοδο, που εμποδίζει την πρόοδό της στην πορεία προς την ΕΕ, τόνισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτζ και της Ουγγαρίας Γιάνος Μάρτονι.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν από κοινού συνάντηση στο Σαράγεβο με τον ομόλογό τους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια και εξέφρασαν την επιθυμία να βοηθήσουν τη χώρα.

Ο Γιάνος Μάρτονι είπε ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι σημαντική χώρα και για την Ουγγαρία και για την Αυστρία και ανήγγειλε ότι η κατάσταση στη χώρα θα συζητηθεί στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ στον Απρίλιο.

"Θέλουμε μαζί να βοηθήσουμε τη Βοσνία στην πορεία προσέγγισης της ΕΕ, επειδή φαίνεται πως έχει προς το παρόν ακινητοποιηθεί" δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών.

"Είναι αναγκαία μια διαφορετική και ευρύτερη προσέγγιση έναντι της Βοσνίας και η Αυστρία και η Ουγγαρία θα συνεργαστούν, ώστε να οικοδομηθεί η νέα προσέγγιση" δεσμεύθηκε ο κ. Μάρτονι.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών τόνισε τις στενές σχέσεις της χώρας του με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες στη χώρα που ήταν ταυτόχρονα κάλεσμα αφύπνισης, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

"Το Σύνταγμα και άλλα πεδία εμποδίζουν την πρόοδο στα σχέδια ενσωμάτωσης της Βοσνίας στην ΕΕ" είπε ο κ. Κουρτζ, προσθέτοντας ότι η Βοσνία χρειάζεται εκτελεστική εξουσία που θα είναι αποτελεσματική.

Ο κ. Λαγκούμτζιγια ευχαρίστησε την Αυστρία και την Ουγγαρία για τη στήριξη που παρέχουν στη Βοσνία στις προσπάθειες να προσεγγίσει την ΕΕ και συμφώνησε ότι στην παρούσα κατάσταση είναι αναγκαία νέα προσέγγιση από την ΕΕ.

"Είναι θέμα συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, στις οποίες η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση 'Σέιντιτς-Φίντσι' είναι η κορυφή του παγόβουνου" είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίο σε αυτές τις αλλαγές να συμμετάσχει και η διεθνής κοινότητα, δηλαδή η ΕΕ.

Η βοήθεια της ΕΕ και είναι αναγκαία για να αντιμετωπίσει η Βοσνία τα πραγματικά προβλήματα, όπως τα κοινωνικά και τα οικονομικά και για να εδραιώσει κράτος δικαίου και να ενισχύσει τη μάχη κατά της διαφθοράς, επεσήμανε ο κ. Λαγκούμτζιγια.

"Έχουμε ανάγκη ουσιαστικό διάλογο με την ΕΕ, για να επιτευχθούν όλα αυτά" πρόσθεσε και εξήγησε ότι στόχος της Βοσνίας δεν είναι να αποφύγει υλοποίηση δεσμεύσεων που απορρέουν από το κοινοτικό κεκτημένο, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει τη σειρά των προτεραιοτήτων, ώστε να εκπληρώσει τις αποστολές αυτές το συντομότερο δυνατό.