Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ απέπεμψε τον υφυπουργό Αμυντικών Βιομηχανιών Μουράτ Μπαγιάρ που είχε ταχθεί υπέρ της αγοράς πυραύλων εδάφους-αέρος από μια αμφιλεγόμενη κινεζική εταιρεία, όπως ανέφερε σήμερα ο τουρκικός Τύπος.

Οι λόγοι της αποπομπής του Μπαγιάρ, που ήταν υπεύθυνος εδώ και δέκα χρόνια για τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας, δεν έχουν διευκρινιστεί.

Τον Σεπτέμβριο η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να αγοράσει πυραύλους εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς από την κινεζική εταιρεία CPMIEC έναντι 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όμως η προτίμηση που έδειξε η Τουρκία στη συγκεκριμένη εταιρεία, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ επειδή παρέδωσε οπλικά συστήματα στο Ιράν και τη Συρία παραβιάζοντας το εμπάργκο, προκάλεσε οργή στους εταίρους της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια η Τουρκία έδωσε περιθώριο στους ανταγωνιστές της κινεζικής εταιρείας -την αμερικανική Raytheon, τη ρωσική Rosoboronexport και τη γαλλοϊταλική Eurosan— να καταθέσουν τις προσφορές τους ως τις 31 Ιανουαρίου 2014. Η τελική επιλογή της Τουρκίας θα ανακοινωθεί το καλοκαίρι.

Η ανακοίνωση της αντικατάστασης του Μπαγιάρ γίνεται μία ημέρα μετά τη διαρροή στο διαδίκτυο τα πρακτικά μιας συνεδρίασης κατά την οποία τούρκοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.