Τις 82.860 έφθασαν το 2013 οι εντολές έξωσης υπερχρεωμένων ιδιοκτητών ή ενοικιαστών στην Ισπανία, σύμφωνα με το Γενικό Συμβούλιο της Δικαστικής Εξουσίας της χώρας.

Ο αριθμός αυτό αντιστοιχεί σε  184 εξώσεις την ημέρα.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο πρόκειται 9,8% λιγότερες εξώσεις συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Η μείωση αποδίδεται  στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

Η Καταλονία, στη βορειοανατολική Ισπανία, είναι η επαρχία όπου εκτελέστηκαν οι περισσότερες εντολές έξωσης (23,8% του συνόλου), ενώ ακολουθούν η Βαλένθια (14,6%), η Ανδαλουσία (13,8%) και η περιοχή της Μαδρίτης (13%).

Συλλογικότητες πολιτών έχουν κινητοποιηθεί για να εμποδίσουν τις διαδικασίες έξωσης. Ειδικότερα η ένωση θυμάτων ενυπόθηκων δανείων (PAH), κινητοποιεί συχνά τα μέλη της σε όλη την Ισπανία μπροστά από τις οικίες των ανθρώπων που απειλούνται με έξωση.

Όπως αναφέρει η οργάνωση, από το 2009, όταν και δημιουργήθηκε, έχει αποτρέψει περισσότερες από 1000 εξώσεις και έχει βοηθήσει να βρουν νέα κατοικία 1000 άνθρωποι.