Η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ενισχύσει στρατιωτικά τις χώρες της Βαλτικής, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ εν μέσω της έντασης στην Ουκρανία, αναφέρει σήμερα στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας είναι "διατεθειμένο να παράσχει έως έξι αεροσκάφη για μια ενισχυμένη εναέρια επιτήρηση στη Βαλτική", γράφει το εβδομαδιαίο περιοδικό. Η Γερμανία μπορεί επίσης να διαθέσει ένα πλοίο, σύμφωνα με το Der Spiegel που αναφέρει ότι οι αποφάσεις αυτές αναμένεται να ανακοινωθούν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για την κρίση στην Ουκρανία, που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

Γερμανία θα μετάσχει, όποτε είναι χρήσιμο, στις ενισχυμένες τακτικές επιχειρήσεις στο πεδίο αποστολής του ΝΑΤΟ", δήλωσε πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του περιοδικού.

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, που ανησυχούν για τις εδαφικές φιλοδοξίες της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, γιόρτασαν σήμερα τη συμπλήρωση της πρώτης δεκαετίας τους στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Με την ένταξή τους στις 29 Μαρτίου 2004, η Ατλαντική Συμμαχία εγκαινίασε μια αποστολή επιτήρησης του εναερίου χώρου τους, που θεωρείται απάντηση στις ανεπιθύμητες πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών στη Βαλτική.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στις χώρες της Βαλτικής προκειμένου να τις καθησυχάσει, μεσούσης της κρίσης στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει στη Λιθουανία έξι αεροσκάφη F-15 για την ενίσχυση της επιτήρησης από το ΝΑΤΟ του εναερίου χώρου της Βαλτικής. Η Γαλλία, η Δανία και η Βρετανία διέθεσαν επίσης αεροσκάφη τους.