Το κοινοβούλιο της Κούβας υιοθέτησε σήμερα ένα νέο νόμο για τις ξένες επενδύσεις, τον οποίο ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο χαρακτήρισε "καθοριστικό" για την οικονομία της χώρας αυτής που αδυνατεί να ανακάμψει παρά τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε ομόφωνα από τους βουλευτές κατά την έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, την πρώτη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μετέδωσε το κουβανικό πρακτορείο ειδήσεων Prensa Latina (PL).

Ο νόμος, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ εντός 90 ημερών, παρέχει "μεγαλύτερα κίνητρα για ξένες επενδύσεις" ώστε να συνδράμουν "αποτελεσματικά στην αειφόρο ανάπτυξη της χώρας και στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας", σύμφωνα με το PL.

Αυτή η "επιτακτική ανάγκη" για χρήματα, σύμφωνα με την έκφραση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Κάστρο, έχει στόχο να δώσει νέα πνοή στον γεωργικό τομέα, μεγάλη μαύρη κηλίδα της κουβανικής οικονομίας, αλλά και σε όλους τους τομείς της οικονομίας της κομμουνιστικής χώρας.

Ο νέος νόμος, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί επίσημα, προβλέπει κυρίως ένα πολύ ευέλικτο φορολογικό καθεστώς για τις ξένες επιχειρήσεις, παρά το οικονομικό εμπάργκο των ΗΠΑ τα τελευταία 50 χρόνια σε βάρος της χώρας αυτής, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποιούν τμηματικά τις τελευταίες ημέρες τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

TAGS