Το κοινό ανακοινωθέν είναι αναγκαστικά συμβιβαστικό και συμβιβαστική θα είναι και η λύση του Κυπριακού, αναφέρει σε δήλωσή του στη «Χαραυγή» ο Πρέσβης της Ρωσίας Στανισλάβ Οσάτσι.

Συγκεκριμένα δηλώνει ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν είναι η τελική συμφωνία αλλά μόνο η βάση των διαπραγματεύσεων και προσδιορίζει την κατεύθυνσή τους, είναι αναγκαστικά συμβιβαστικό όπως συμβιβαστική θα είναι και η λύση.

Ο συμβιβασμός, τονίζει, είναι ο μόνος δυνατός τρόπος διευθέτησης του Κυπριακού και ότι ο κάθε συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές κάτι κερδίζουν και κάτι χάνουν, ότι είναι απαραίτητες οι υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.

Ο Πρέσβης προσθέτει ακόμη ότι για τα επιτρεπτά όρια των απαραίτητων υποχωρήσεων, δηλαδή για τις λεγόμενες κόκκινες γραμμές, αποφασίζουν οι ίδιες οι κοινότητες, έχοντας ως γνώμονα τα εθνικά τους συμφέροντα και τη ζωτική αναγκαιότητα για λύση.

Σημειώνει επίσης ότι αν επικρατεί ο μαξιμαλισμός το πολύ που μπορεί να γίνει είναι να βρεθεί μια λύση που δεν θα είναι λειτουργική και ως εκ τούτου δεν θα είναι και βιώσιμη και στη χειρότερη περίπτωση τα πράγματα θα οδηγηθούν σε οριστικό αδιέξοδο.

Ο Πρέσβης αναφέρει τέλος ότι οι υδρογονάνθρακες αφενός μπορούν να αποτελέσουν μια συμπληρωματική ώθηση στις προσπάθειες για λύση, αφετέρου όμως μπορούν να αυξάνουν τον κίνδυνο καθώς ορισμένοι ξένοι παίκτες, που για δικούς τους λόγους ενδιαφέρονται για λύση, θα εντείνουν τις προσπάθειες επιβολής τέτοιας λύσης που θα είναι συμφέρουσα πρώτα απ’ όλα για αυτούς και δεν θα ανταποκριθεί σε απαιτούμενο βαθμό στις ‘λαχτάρες’ των Κυπρίων.