Ένα αποκαλυπτικό τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι, το οποίο δημοσιοποίησε ο ιστότοπος Wikileaks, τονίζει ότι οι αρχές της Ρουμανίας είναι εντελώς απροετοίμαστες στο ενδεχόμενο πυρηνικής απειλής, αφού δεν θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς κάποιο σοβαρό ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Τσερναβόντα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", το τηλεγράφημα, το οποίο εστάλη στις 28 Ιανουαρίου του 2009 και δημοσιεύτηκε χθες από την εφημερίδα "Jurnalul National", επισημαίνει ότι στον ρουμανικό πυρηνικό σταθμό υπάρχει μία ομάδα επτά ατόμων που εκπαιδεύεται μόλις μία φορά το μήνα. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως είναι φυσιολογικό, θεωρούν ότι η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου δεν θα κατάφερνε να διαχειριστεί µια διαρροή ραδιενέργειας από τον σταθµό, παρά τις επίσηµες διαβεβαιώσεις ότι τα µέτρα ασφαλείας είναι αυτά που πρέπει.

Για να κατευνάσουν τη διάχυτη ανησυχία, οι υπεύθυνοι του πυρηνικού σταθμού κάλεσαν δημοσιογράφους για να συζητήσουν τα δεδομένα ασφαλείας της μονάδας, με τον διευθυντή, Ιονέλ Μπουτσούρ υπογράµµισε πως οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι ασφαλείς και θα µπορούσαν να αντέξουν ένα µεγάλο σεισµό. Σε σχετική ανακοίνωσή της, η εταιρεία Nuclearelectrica National Company που εκµεταλλεύεται τον σταθµό, διευκρίνισε ότι έχει σχεδιαστεί για να αντέξει σεισµούς άνω των 8 ρίχτερ, τη στιγµή που, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η εταιρεία, "ο ισχυρότερος σεισµός που θα µπορούσε να πλήξει τη Ρουµανία είναι 7-7,5 Ρίχτερ".

Παράλληλα, ο διευθυντής του σταθμού ανέφερε ότι ο σταθμός διαθέτει 2.500 τόνους νερού για να εξασφαλίσει ότι οι αντιδραστήρες θα παραµείνουν κρύοι επί 15 ώρες αν κοπεί το ηλεκτρικό, καθώς και δύο γεννήτριες ντίζελ.

Ο πρώτος αντιδραστήρας, του μοναδικού πυρηνικού εργοστασίου της χώρας, τέθηκε πρώτη φορά σε λειτουργία το 1997 και ο δεύτερος το 2007. Ο σταθμός της Τσερναβόντα βρίσκεται σε απόσταση 150 χλμ. ανατολικά του Βουκουρεστίου και σχεδιάζει την επέκτασή του με άλλους δύο αντιδραστήρες.