Κομισιόν: Δεν θα υπάρξουν προνόμια για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Κομισιόν: Δεν θα υπάρξουν προνόμια για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Στη διαδικασία προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υπάρξουν προνόμια για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία θα πρέπει να εκπληρώσει όλους τους όρους, που θα τεθούν, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας της Μπάνια Λούκα "Νεζάβισνε Νόβινε".

Η Βοσνία πρέπει να εκπληρώσει τους ίδιους όρους με τις άλλες χώρες της περιοχής, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ Στέφαν Φούλε, Πέτερ Στάνο απαντώντας στην ερώτηση αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχεται την άτυπη πρόταση της Κροατίας, λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να επιταχυνθεί η πορεία της προς την ΕΕ, με τέτοιο τρόπο ώστε η χώρα να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και ακολούθως να εκπληρώσει τους όρους που έχουν τεθεί.

"Η ΕΕ από το 2003 πρότεινε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να γίνει μέλος της ΕΕ και η πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι. Η διαδικασία διεύρυνσης βασίζεται στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί και σε μεγάλο βαθμό η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι εκείνη που θα αποφασίσει πόσο γρήγορα θα προχωρήσει στην ευρωπαϊκή πορεία" διευκρίνισε ο κ. Στάνο. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον της Βοσνίας, η διαδικασία αυτή να επιταχυνθεί, αλλά εφ΄ όσον η πορεία προς την ΕΕ εδραιωθεί υπάρχει σειρά βημάτων: πρώτον συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης, μετά έρχεται η αίτηση για ένταξη, η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αίτηση και στη συνέχεια πιθανή χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

"Υπενθυμίζουμε, ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν εισήλθε στο στάδιο έναρξης ισχύος της συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης, επειδή δεν έχει εφαρμόσει την απόφαση 'Σέιντιτς-Φίντσι' του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το ζήτημα αυτό πρέπει να επιλυθεί κατά προτεραιότητα" τόνισε ο κ. Στάνο.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση Σέιντιτς-Φίντσι συνεπάγεται αλλαγή του Συντάγματος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και παροχή της δυνατότητας στα μέλη των εθνικών μειονοτήτων να θέτουν υποψηφιότητα για τα ανώτατα αξιώματα.

Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούστις κατά την παραμονή της στο Σαράγεβο, την περασμένη Παρασκευή, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των αρχών, με βασικό θέμα νέα προσέγγιση της ΕΕ, η οποία θα βοηθούσε στην επίλυση των προβλημάτων της Βοσνίας στην πορεία της προς την ΕΕ, με την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Η κ. Πούσιτς δήλωσε ότι η Κροατία απέστειλε στις χώρες-μέλη της ΕΕ σχέδιο προτάσεων, με το οποίο ζητείται από την ΕΕ να εφαρμόσει προς τη Βοσνία πιο ευέλικτο και ευπροσάρμοστο τρόπο ένταξης, σύμφωνα με τη σημερινή κατάσταση στη χώρα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο