Στη διαδικασία προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υπάρξουν προνόμια για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία θα πρέπει να εκπληρώσει όλους τους όρους, που θα τεθούν, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας της Μπάνια Λούκα "Νεζάβισνε Νόβινε".

Η Βοσνία πρέπει να εκπληρώσει τους ίδιους όρους με τις άλλες χώρες της περιοχής, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ Στέφαν Φούλε, Πέτερ Στάνο απαντώντας στην ερώτηση αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχεται την άτυπη πρόταση της Κροατίας, λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να επιταχυνθεί η πορεία της προς την ΕΕ, με τέτοιο τρόπο ώστε η χώρα να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και ακολούθως να εκπληρώσει τους όρους που έχουν τεθεί.

"Η ΕΕ από το 2003 πρότεινε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να γίνει μέλος της ΕΕ και η πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι. Η διαδικασία διεύρυνσης βασίζεται στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί και σε μεγάλο βαθμό η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι εκείνη που θα αποφασίσει πόσο γρήγορα θα προχωρήσει στην ευρωπαϊκή πορεία" διευκρίνισε ο κ. Στάνο. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον της Βοσνίας, η διαδικασία αυτή να επιταχυνθεί, αλλά εφ΄ όσον η πορεία προς την ΕΕ εδραιωθεί υπάρχει σειρά βημάτων: πρώτον συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης, μετά έρχεται η αίτηση για ένταξη, η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αίτηση και στη συνέχεια πιθανή χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

"Υπενθυμίζουμε, ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν εισήλθε στο στάδιο έναρξης ισχύος της συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης, επειδή δεν έχει εφαρμόσει την απόφαση 'Σέιντιτς-Φίντσι' του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το ζήτημα αυτό πρέπει να επιλυθεί κατά προτεραιότητα" τόνισε ο κ. Στάνο.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση Σέιντιτς-Φίντσι συνεπάγεται αλλαγή του Συντάγματος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και παροχή της δυνατότητας στα μέλη των εθνικών μειονοτήτων να θέτουν υποψηφιότητα για τα ανώτατα αξιώματα.

Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούστις κατά την παραμονή της στο Σαράγεβο, την περασμένη Παρασκευή, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των αρχών, με βασικό θέμα νέα προσέγγιση της ΕΕ, η οποία θα βοηθούσε στην επίλυση των προβλημάτων της Βοσνίας στην πορεία της προς την ΕΕ, με την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Η κ. Πούσιτς δήλωσε ότι η Κροατία απέστειλε στις χώρες-μέλη της ΕΕ σχέδιο προτάσεων, με το οποίο ζητείται από την ΕΕ να εφαρμόσει προς τη Βοσνία πιο ευέλικτο και ευπροσάρμοστο τρόπο ένταξης, σύμφωνα με τη σημερινή κατάσταση στη χώρα.