Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση της Τουρκίας να εντείνει τις προσπάθειές της για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, μετά τις τοπικές εκλογές στις οποίες το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να εξασφαλίσει τη νίκη μεν, αλλά με το αποτέλεσμα να υπογραμμίζει εκ νέου τις βαθιές πολιτικές διαιρέσεις στη χώρα.

«Η Τουρκία ως μια υποψήφια χώρα [προς ένταξη στην ΕΕ] χρειάζεται να προχωρήσει εμπρός στην... [προώθηση] του έργου το οποίο χρειάζεται να γίνει όσον αφορά την ευρωπαϊκή ατζέντα, κάτι το οποίο σημαίνει να δεσμευτεί εκ νέου πλήρως στις μεταρρυθμίσεις βάσει του κοινοτικού κεκτημένου σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα», επισήμανε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

Η ίδια έκανε λόγο για «ανησυχητικές εξελίξεις» στη χώρα τους τελευταίους τρεις μήνες και κάλεσε να γίνει προσπάθεια από την κυβέρνηση να «τείνει το χέρι σε όλους τους πολίτες, περιλαμβανομένων και εκείνων που δεν ανήκουν στην πλειοψηφία», ώστε να εξασφαλιστεί «η πιο σθεναρή δέσμευση για μεταρρυθμίσεις που είναι δυνατή».

«Είναι πολύ σαφές ότι χρειάζεται να υπάρξει δημοκρατία, χρειάζεται να γίνει προσπάθεια όσον αφορά τα θεμελιώδη και τα ανθρώπινα δικαιώματα ώστε να δούμε την Τουρκία να επιτυγχάνει πράγματι πρόοδο» στην προσπάθειά της να εκπληρώσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, πρόσθεσε η Κοτσίγιαντσιτς.