Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απένειμε σήμερα χάρη ή μείωσε τις ποινές 920 φυλακισμένων, προχωρώντας σε μια χειρονομία η οποία συνηθίζεται κατά τον εορτασμό της επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης και της εγκαθίδρυσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Τον Ιανουάριο, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ είχε προβεί σε μια παρόμοια κίνηση, απονέμοντας χάρη ή μειώνοντας τις ποινές 878 ανθρώπων, προς τιμήν της επετείου της γέννησης του προφήτη Μωάμεθ.

Το IRNA δεν ανέφερε πάντως εάν σε αυτόν τον κατάλογο περιλαμβάνονται τα ονόματα περίπου 900 ανθρώπων που σύμφωνα με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αχμάντ Σαχίντ, βρίσκονται στη φυλακή για πολιτικούς λόγους.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε έως τώρα, είναι πιθανό να μην συμπεριλαμβάνονται πολιτικοί κρατούμενοι, αλλά μπορεί και να υπάρχουν. Δεν έχουν γίνει διαθέσιμες ακόμα αρκετές πληροφορίες», δήλωσε ο Χαντί Γαεμί, διευθυντής της Διεθνούς Εκστρατείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν, μιας ΜΚΟ που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το Ιράν, το οποίο φέτος εορτάζει τα 35 χρόνια από την Ισλαμική επανάσταση, κρατά φυλακισμένους 895 πολιτικούς κρατούμενους, σύμφωνα με την έκθεση του Σαχίντ, στον οποίο έχει απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα.

TAGS