current views are: 1

31 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση18:55

Ο Ολάντ «ξήλωσε» τον Ερό – Νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας ο Μανουέλ Βαλς

Το «βατερλό» των Σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές προκάλεσε ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας.

Δημοσίευση 18:55’
αρθρο-newpost

Το «βατερλό» των Σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές προκάλεσε ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας.

Το «βατερλό» των Σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές προκάλεσε ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διόρισε σήμερα τον Μανουέλ Βαλς πρωθυπουργό της χώρας και επικεφαλής μιας «κυβέρνησης μάχης», ανακοινώνοντας τον ανασχηματισμό της γαλλικής κυβέρνησης έπειτα από τη μεγάλη ήττα των Σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές.

«Εμπιστεύθηκα στον Μανουέλ Βαλς την αποστολή να ηγηθεί της κυβέρνησης της Γαλλίας», δήλωσε ο Ολάντ, απευθυνόμενος στον γαλλικό λαό σε ένα σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι άκουσε το «ξεκάθαρο» μήνυμα των Γάλλων και υποσχέθηκε ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα.

«Άκουσα το μήνυμά σας. Είναι ξεκάθαρο: Όχι αρκετή αλλαγή και πολλή αργοπορία. Όχι αρκετές θέσεις εργασίας και άρα υψηλή ανεργία. Όχι αρκετή κοινωνική δικαιοσύνη και πολλοί φόροι», ανέφερε ο ίδιος.

«Το μήνυμα αυτό απευθύνθηκε προσωπικά σε εμένα. Πρέπει να απαντήσω», πρόσθεσε ο Ολάντ. «Η ανάταξη της χώρας είναι απαραίτητη. Η ανάταξη του παραγωγικού μας μοντέλου. Η ανάταξη των δημοσιονομικών μας. Η ανάταξη της επιρροής μας στην Ευρώπη και τον κόσμο», υπογράμμισε.

Ο Ολάντ υποσχέθηκε «μια μικρή, συγκροτημένη και ενωμένη ομάδα», την οποία χαρακτήρισε «κυβέρνηση μάχης» ώστε να «ξαναδοθεί ώθηση στην οικονομία μας».

Εξάλλου ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι βασικός στόχος της νέας κυβέρνησης της Γαλλίας θα είναι να επιδιώξει το λεγόμενο «σύμφωνο ευθύνης», ώστε να μειωθούν τα εργοδοτικά κόστη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Επιπλέον ο Ολάντ πρόσθεσε ότι θα μειώσει τη φορολογία ως το 2017, αλλά και τις εισφορές των εργαζομένων, ενώ επεσήμανε ότι η Γαλλία θα πρέπει να πείσει τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβουν υπόψη τους τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να ανακάμψει η οικονομία της χώρας, όταν εξετάζουν αν παραμένει πιστή στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες.

Ο Μανουέλ Βαλς, που μέχρι τώρα ήταν υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, είναι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο πιο δημοφιλής υπουργός της χώρας με δημοτικότητα που φτάνει το 46%, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Ipsos, διπλάσια από αυτή του Ολάντ και του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό.


σχετικα αρθρα