Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας κάλεσαν τη Ρωσία να «απόσχει από οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση» στην Ουκρανία, ενώ ζήτησαν να διεξαχθεί μια διεθνής διάσκεψη για την ουκρανική κρίση.

«Η Ρωσία πλέον έχει μεγάλη ευθύνη. Καλούμε τη Ρωσία να απόσχει από κάθε νέα κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία», υπογράμμισαν οι τρεις υπουργοί σε κοινή τους ανακοίνωση έπειτα από μια συνάντηση που είχαν στη Βαϊμάρη της Γερμανίας, την πρώτη που πραγματοποίησαν μετά την αποστολή μεσολάβησής τους στο Κίεβο στις 21 Φεβρουαρίου.

«Τασσόμαστε έντονα υπέρ ενός διαλόγου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, γεγονός που θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την αποκλιμάκωση», σημειώνουν ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο Λοράν Φαμπιούς και ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

«Τασσόμαστε υπέρ μια κοινής απάντησης της Ευρώπης σε αυτή την πρόκληση. Δεν θα δεχθούμε μια πολιτική που διχάζει και διαιρεί την Ουκρανία ή που επιζητεί να μεταφέρει τη δράση που αναλήφθηκε στην Κριμαία σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας ή άλλων ανατολικοευρωπαϊκών χωρών εταίρων μας», προσθέτουν οι τρεις υπουργοί.

Εξάλλου οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών εύχονται οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης να μην βρεθούν σε μια κατάσταση που θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας. «Οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ της ΕΕ και των εταίρων της (της ανατολικής Ευρώπης) δεν είναι εναντίον της Ρωσίας», επισημαίνουν.

Προς αυτή την κατεύθυνση πρότειναν η ΕΕ και η Ρωσία να πραγματοποιήσουν συζητήσεις με την Ουκρανία, τον Μόλδοβα και τη Γεωργία με θέμα τις επιπτώσεις των συμφωνιών σύνδεσης που έχει υπογράψει η ΕΕ με τους ανατολικοευρωπαίους εταίρους της.

«Προκειμένου να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης, να ενισχύσουμε τις διεθνείς προσπάθειες υποστήριξης και να συζητήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προτείνουμε τη διεξαγωγή μιας διάσκεψης για τη συγκέντρωση διεθνούς βοήθειας, περιλαμβανομένης της τεχνικής υποστήριξης, για την Ουκρανία μετά τις προεδρικές εκλογές», σημειώνουν οι τρεις υπουργοί.

«Θα εκτιμούσαμε πολύ τη συμμετοχή της Ρωσίας», υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία αναμένεται να διεξαχθούν στις 25 Μαΐου.